Pallon päiväkodin tilalle kerrostaloalue

LAPPEENRANTA. Päiväkodin tontista pidetään tontinluovutuskilpailu. Tontti kaavoitetaan uuteen käyttöön voittajaehdotuksen mukaisesti.

Heikki Sopanen

Lappeenrannan kaupunki järjestää Pallon päiväkodin tontista luovutuskilpailun. Kilpailun tavoitteena on miljööseen sopiva asuinkerrostaloalue päiväkodin tilalle.

Taipalsaarentien ja Kyllikinkadun kulmauksessa sijaitseva päiväkoti laitettiin käyttökieltoon kosteus- ja sisäilmaongelmien vuoksi, ja se on ollut tyhjillään kesäkuusta 2013.

Päiväkoti on rakennettu 1950, eikä kaupunki alkanut peruskorjaamaan sitä, koska korjaukselle olisi kaupungin mielestä tullut liian suuri hintalappu.

Tontinluovutuskilpailu järjestetään samalla periaatteella kuin Tyysterniemen koulun tonttikisa. Kilpailulla haetaan ehdotusta tontin käytöstä sekä tontille ostajaa ja kerrostalohankkeelle toteuttajaa.

Tontti on nykyisessä asemakaavassa yleisten rakennusten korttelia ja yleiskaavassa julkisten palvelujen sekä hallinnon aluetta. Rakennusoikeutta sillä on 500 kerrosneliötä.

Tontinluovutuskilpailussa tontti on mahdollista jakaa kahdeksi. Tarjouspyyntöön sisältyy nykyisen päiväkodin mahdollinen purkaminen. Ehdotuksissa päiväkoti on myös mahdollista säilyttää ja peruskorjata.

Päiväkodin naapurissa on 3-4-kerroksisia taloja. Sellaisia voidaan rakentaa myös päiväkodin tilalle. Päiväkodin tontin koko on 3 650 neliötä, ja käytännössä alueelle mahtuu 1-2 kerrostaloa.

Kaupunki tekee voittaneen suunnitelman pohjalta asemakaavamuutoksen tonttijakoineen. Kaavamuutoksessa vahvistetaan uusi rakennusoikeus, käyttötarkoitus ja rakentamistapa. Kaavoituksesta, tontinluovutuksesta ja itse rakentamisesta sovitaan kiinteistökaupan esisopimuksella tai yhteistoimintasopimuksella.

Esisopimuksen yhteydessä kaupunki perii 100 000 euron etumaksun, joka jää kaupungille, jos hanke peruuntuu vastapuolesta riippuvista syistä. Tyysterniemen tonttikaupoista on opittu sen verran, että osa kauppahinnasta maksetaan kaupungille kaavan tultua lainvoimaiseksi ja loppuosa, kun rakennuslupa on laitettu vireille.

Tyysterniemen tonttikaupassa tontin myyntihinta merkittiin heti tuloksi, mutta kaupat peruuntuivat, kun lainvoimaista asemakaavaa ei saatu valmiiksi sovitussa ajassa. Kun ostaja vetäytyi, kaupungille aiheutui peruuntuneesta tonttikaupasta noin neljän miljoonan euron lovi tonttituloihin.

Kaupungin tekninen johtaja Jussi Salo sanoo, että Tyysterniemi edusti oman aikansa poikkeavaa menettelyä.

Pallon tontin sopimukseen kirjataan lisäksi tavoitteeksi, että rakentaminen alkaa viimeistään kolmen vuoden kuluessa asemakaavan lainvoimaistumisesta.

Pallon tonttikisa

Päiväkodin tonttitarjouskisa päättyy 15.6.2015 kello 12.00.

Kilpailu pyritään ratkaisemaan elokuun 2015 loppuun mennessä.

Kilpailijoilla on mahdollisuus esittää tarkentavia kysymyksiä 20.3.2015 saakka.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen