Poliisitalon remontti enää sinettiä vailla

Lappeenranta. Ainakin 15 vuotta on Lappeenrannassa suunniteltu uuden poliisitalon rakentamista, vanhan peruskorjausta tai laajennusta. Päätös on nyt loppusuoralla.

Kaija Lankia

Valtioneuvoston raha-asiainvaliokunta puolsi torstaina Lappeenrannan poliisiaseman tilojen vuokraamista Senaattikiinteistöiltä 15 vuodeksi. Sisäasiainministeriön hankintapäätöksen jälkeen Senaattikiinteistöt aloittaa poliisitalon peruskorjauksen suunnittelun.

— Hankintapäätöksen tultua aloitamme heti suunnittelijoiden kilpailutuksella. Rakennustöihin pitäisi päästä käytännössä kesällä 2016, rakennuttajapäällikkö Jarmo Liimatainen Senaattikiinteistöistä kertoo.

Hankesuunnitelman mukaan rakennustyöt kestävät puolitoista vuotta, jolloin valmista olisi loppuvuodesta 2017.

— Täydellinen peruskorjaus on tulossa kaikkiin tiloihin. Huonetilaa tulee 5 700 neliötä.

 

Aikoinaan tarpeeksi laskettiin 7 000 neliötä. Siitä ajasta on poliisityö muuttunut ja Etelä-Karjalan poliisilaitos sulautunut osaksi Kaakkois-Suomen poliisilaitosta.

— Poliisin työ on nykyisin liikkuvampaa. Vuonna 2012 poliisihallinto mallinsi tilaratkaisunsa, jota kaikissa rakennushankkeissa noudatetaan. Sen mukaan 5 700 neliötä on riittävä, johtaja Jorma Heinonen Senaattikiinteistöistä sanoo.

 

Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen päällikkö Ossi Lähdesmäki on hyvillään uutisesta, joka viimein saatiin.

— Sitä odotettiin jo joulukuussa ja sitten tammikuussa, mutta se ei mahtunut valiokunnan asialistalle. Asiassa itsessään ei ollut epäselvää, sillä hankesuunnitelma kustannuksineen oli valmiina. Nyt vain odotetaan virallista hankintapäätöstä.

15 vuoden vuokrasopimus on Lähdesmäen mukaan pisin, mitä valtionhallinnossa ylipäätään tehdään, joten nyt saataneen Lappeenrannan poliisille pysyvä tilaratkaisu.

— Kustannukset lasketaan 15 vuodeksi, minkä jälkeen kustannustaso tarkistetaan.

Kotkaan uusi poliisitalo nousee ennen Lappeenrantaa. Rakentaminen alkaa ensi kesänä, ja valmista odotetaan vuoden 2016 loppuun, Lähdesmäki kertoo.

 

Poliisi on koko 2000-luvun odottanut parempia tiloja Lappeenrantaan. Ensin se kärsi tilojen ahtaudesta, sitten sisäilmaongelmista. Viime vuodet poliisit ovat olleet väistötiloissa kolmessa tai neljässä osoitteessa ja osittain väistötilojen väistötiloissa.

Rikoskomisario Timo Valle ei kuitenkaan valita.

— Ollaan pärjätty, aina on korvaavat tilat löytyneet. Itselläni ei ole ollut sisäilmaoireita, joten en voi puhua niiden puolesta, jotka niistä ovat kärsineet, hän sanoo.

Käytännön työhön hajautetuilla tiloilla on ollut vaikutuksensa.

— Mustolasta pitää ajaa keskustaan oikeustalolle ja syyttäjänvirastoon. Siihen on tietysti mennyt aikaa, mutta ei ole laskettu, kuinka paljon se on työtä hidastanut.

Suureksi osaksi työ tehdään kuitenkin puhelimessa ja verkossa, jolloin fyysinen sijainti on toissijaista, Valle toteaa.

Rikosilmoitusten vastaanoton siirryttyä Mustolaan useimmilla kansalaisilla matka piteni.

— Mieluummin ihmiset varmasti olisivat asioineet keskustassa, missä kaupatkin ovat, hän arvelee.

Tieto evakon päättymisestä vuonna 2017 ilahduttaa rikoskomisariota.

— Aika näyttää, toteutuuko se silloin. Sitten olisi tilat seuraavaksi 30 vuodeksi, Timo Valle uskoo.

 

22,8 miljoonan sitoumus

Raha-asiainvaliokunta esittää 15 vuoden vuokrasopimusta.

Senaattikiinteistölle maksetaan 15 vuodessa vuokrana 20 739 334 euroa sekä sähköstä ja siivouksesta 1 566 754 euroa.

Vuosittaiset toimitilamenot ovat 1 487 073 euroa vuodesta 2018 lähtien.

Uusien tilojen varustamiseen varataan noin 480 000 euroa.

Kirjoittaja:
Kaija Lankia