Savitaipale gruuvaa kesän

Musiikkitapahtumat. Eastway luopuu Lappeenrannan Öistä. Paikallisilla bändeillä on lukuisia paikkoja päästä esille.

Petteri Värtö

Etelä-Karjalan musiikkikesän painopiste muuttaa Imatralta Savitaipaleelle ja on jazzimpi kuin vuosiin. Savitaipale Soi! -tapahtuman esiintyjälistaa katsoo kuin kotimaisen jazz- ja funkgrooven topten-listaa.

— Kun kasasin ohjelmaa, ei vielä ollut tietoa, että Imatra big band festival menee nurin. Yritän pitää kokonaisuuden mielenkiintoisena enkä tuijottele musiikin kulmakuntiin, toiminnanjohtaja Mika Terho kertoo.

Mustalta perustalta ponnistavalla rytmimusiikilla silattuja musiikkitapahtumia ovat Savitaipaleen ohella myös jo perinteinen Miljazz Rakuunamäellä ja Imatran big band -kurssin tarjoamat konsertit Koskenpartaalla.

 

Savitaipale soi kolmatta kertaa — ja taas duurissa. Terhon opiskelu- ja muusikkovuosina syntynyt verkosto pitää huolen siitä, että voi valita parhaat päältä ohi ohjelmatoimistojen. Kokoluokka näyttää löytyneen.

— Festivaalilla ei ole paisuntasyndroomaa, vaan tarkoitus on pelata laadulla ja välttää itsestäänselvyyksiä. Tapahtuman temaattiseksi kokonaisuudeksi riittää, että tarjoaa sitä, mistä on yleensä pulaa, Terho pohtii.

Yleisötutkimusten mukaan Savitaipale Soi! -tapahtuman kävijöiden pääosa on toistaiseksi ollut pääkaupunkiseudulta. Kaikki eivät ole Saimaan kesämökkiläisiä, vaan osa on ajanut paikalle varta vasten musiikin takia.

 

paikallinen tekeminen korostuu kesällä 2015 musiikkitapahtumissa. Loud N’ Live Promotions rakentaa Rakuunarockin, muut valtakunnalliset järjestäjät pysyvät poissa. Eastway ei järjestä Lappeenrannan Öitä.

— Samaan aikaan tapahtuu ympäri Suomea paljon. Kyse on osittain resurssien hallinnasta. Lappeenrannassa on lisäksi paljon kilpailua, Eastway Liven toimitusjohtaja Juha Hytti selittää poisjääntiä kauppatorilta.

Lappeenranta tippuu ainoana paikkana Eastwayn Öiden kartalta. Haminan Yöt laajenee kaksipäiväiseksi ja Eastway lanseeraa uusia Öitä muissa kaupungeissa. Myös Etelä-Karjalalle on takaportti vielä olemassa.

— Emme ole vielä julkaisseet kaikkia ensi kesän tapahtumia. Ei ole mitenkään poissuljettua, että järjestämme jonkin muun musiikkitapahtuman Etelä-Karjalassa. Päätökset tehdään kuukauden sisällä, Hytti sanoo.

 

Paikallisuus näkyy järjestäjien lisäksi musiikkitapahtumien esiintyjissä ja teemoissa ensi kesänä. Paikallisilla bändeillä on pääosa niin Asemafestin, Kontufolkin, Rälläkän kuin Saimaa Picnicinkin ohjelmistossa.

— Bändien haku on meneillään. Tarkoitus on löytää paikallisten nuorten bändejä, jotka saisivat kokeilla soittotaitojaan elävän yleisön edessä, Asemafestin festivaalipäällikkö Maria Tiippana kiteyttää perustelut.

 

Kesän musiikkitapahtumia

23.5. Räminää & pauketta. Vainikkalan kesäteatteri. Burn Out, Klaustromania, DeNiro, Vainola, The Sonic Elders.

12.6. Miljazz. Rakuunamäki. Rakuunasoittokunta ja Antti Sarpila sekä Mikael Konttinen, Puolustusvoimien varusmiessoittokunnan show band ja Sami Saari.

26.—28.6. Savitaipale soi. Useita paikkoja. Iiro Rantala, Mikko Pettinen ja Happy People, Timo Lassyn kvintetti ja Johanna Försti, Tiempo Habana, The Northern Governors, Panu Savolainen, Emma Salokoski ja Ilmiliekki Quartet.

24.—27.6. Big band -kurssin konserttisarja. Imatran kävelykatu. Big band -camp all stars ja Costello Hautamäki, Imatra big band ja Ola Onabule, Ilmavoimien big band ja Lagaylia Frazier. *

26.—27.6. Imatra music. Paikka avoin. *

11.7. Vallijamit. Taavetin linnoitus. Mikkelin varuskunnan perinneyhdistyksen big band ja Erja Uitto.

17.—18.7. Rakuunarock. Lappeenrannan linnoitus. *

17.—18.7. Saimaa Picnic. Imatrankosken kenttä. Clubroot, Irwin Show ja Axa Honkatukia, Osmo’s Cosmos 70’s rock show ja Marko Siira sekä Heikki Pöyhiä, Dark Ride Brothers, Knucklebone Oscar, Jam Rock Band, Vilma Alina.

18.7. Kovan päivän ilta. Särkisalmen Kisapirtti. *

24.—25.7. Kontufolk. Konnunsuon juhlalato. George Cloudy, Jukka Nousiainen ja Jytämimmit, Paper Telephone, Vind. *

30.7.—2.8. Lemin musiikkijuhlat. *

31.7.—1.8. LPRHC. Huhtiniemen pallokenttä. *

2.8. Asemafest! Rautjärven aseman koulu. *

7.—28.8. Kalevatron-festivaalin musiikkitapahtumat. Useita paikkoja. *

15.8. Rälläkkä-metallimusiikkitapahtuma. Varpasaaren kalastuspuisto. *

*) Ohjelmisto varmistuu kevään aikana.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö