Yrittäjät lämpenevät Venäjä-pakotteille

Kysely. 85 prosenttia eteläkarjalaisista yrittäjistä kannattaa Venäjän talouspakotteita tavalla tai toisella.

Leena Sallinen, Ilpo Leskinen

Etelä-Karjalan yritysten suhtautuminen Venäjän vastaisiin pakotteisiin on koventunut paljon puolessa vuodessa. Tämän osoittaa kauppakamarin tutkimus.

Elokuussa 2014 tehdyssä yrityskyselyssä 15 prosenttia vastaajista oli pakotteiden tiukentamisen kannalla, helmikuun alussa jo 35 prosenttia.

Tuoreimpaan kyselyyn vastasi 107 eteläkarjalaista yritystä.

 

85 prosenttia vastanneista kannattaa pakotteita jossain muodossa. Pakotteiden jatkaminen nykyisellään saa eniten kannatusta.

-Pakotteet ovat Venäjän talousongelmista vain jäävuoren huippu, Etelä-Karjalan kauppapakarin toimitusjohtaja Mika Peltonen sanoo.

 

Imatralaisen Muoti Modan kauppias Sari Tukiainen suhtautuu epäillen talouspakotteisiin. Hän ei ole vakuuttunut, onko pakotteilla ollut sitä voimaa, jota niillä on haettu.

-Venäjän toimet eivät ole oikeutettuja, mutta ovatko pakotteet oikea keino saada Venäjä ruotuun, hän kysyy.

Tukiainen arvioi, että talouspakotteet jäävät ruplan heikentyneen kurssin varjoon.

Vaatekauppiaan arjessa ruplan heikentynyt kurssi on vaikuttanut huomattavasti. Venäläisiä käy, mutta heidän rahansa eivät riitä entisenlaisiin ostoksiin. Venäläiset myös laskevat tarkkaan, mihin rahat riittävät.

-Lisäksi viisumit ovat tulleet venäläisille aiempaa kalliimmiksi.

 

Puoli vuotta sitten 50 prosenttia kyselyn vastaajista ilmoitti, että pakotteilla on joko suoria tai epäsuoria vaikutuksia liiketoiminnalle. Nyt näitä vaikutuksia on 80 prosentilla vastaajista.

Venäjällä toimivista eteläkarjalaisista yrityksistä 70 prosenttia seuraa tilannetta. Vain kaksi prosenttia ilmoittaa vetäytyvänsä Venäjältä tai luopuvansa suunnitelmista laajentua Venäjälle.

Vajaat 20 prosenttia etsii markkinoita muualta.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen, Ilpo Leskinen