Geodeetti Väisänen kuvasi Lappeenrantaa

Valokuva. Pauli Väisänen valokuvasi perhettään, kotikaupunkiaan ja työtään. Olli Väisänen löysi hiljakkoin isänsä vanhat mustavalkonegatiivit ja laati kuvista nettisivuston.

Riina Nokso-Koivisto

Mikä aarreaitta! Sellainen tunne saattaa monelle lappeenrantalaiselle tulla, jos törmää Olli Väisäsen laatimalle nettisivustolle. Valokuvia Lappeenrannasta -sivustolta löytyy sadoittain kuvia vanhasta Lappeenrannasta 1920-luvulta saakka: katunäkymiä, kaupunkielämää, ammatinharjoittajia, teollisuutta.

Kuvat on ottanut Olli Väisäsen isä Pauli Väisänen, joka työskenteli Lappeenrannan kaupungin geodeettina 1930-luvun lopulta 1980-luvulle asti. Sivutyönään P.J. Väisänen oli vakaaja: hän tarkasti kaupungissa käytettävät vaa’at, perunakapat ja muut mittalaitteet niin, että ne mittasivat kaupattavat tuotteet täsmälleen oikein.

— Geodeetin työ vaikutti varmasti siihen, että isäni oli kiinnostunut ottamaan Lappeenrannasta niin runsaasti miljöökuvia, Olli Väisänen arvioi.

Mukana on myös kiinnostavia kuvia geodeetin arjesta, kuten maanmittarit lähdössä hoitamaan mittaushommia moottoripyörillään, kaupungin työntekijät ruoppaamassa rehevöitynyttä Kaupunginlahtea, vakaaja tarkistamassa huoltamon bensapumppua.

 

Väisäsen perhe asui Lappeenrannan Taikinamäessä kerrostalossa osoitteessa Koulukatu 47. Pauli Väisänen kuvasi ahkerasti myös perhettään ja kodin ympäristöä. Esimerkiksi naapurissa kohoava Lappeenrannan vesitorni esiintyy kuvissa usein.

Olli Väisäsellä on lapsuudestaan mukavia muistoja. Kotoa Koulukadulta oli joka paikkaan lyhyt matka. Kesällä mentiin Myllysaareen uimaan ja talvella Kimpisen kentälle jääpalloa pelaamaan.

— Talvisin vietimme siellä lähes kaiken vapaa-ajan, Väisänen kertoo.

Myös kouluun pystyi pinkaisemaan nopeasti. Väisänen aloitti koulutiensä Taikinamäen koulussa. Ylioppilaaksi hän kirjoitti Saimaan yhteislyseosta vuonna 1967.

Olli Väisänen opiskeli Helsingin yliopistossa valtiotieteen maisteriksi, jäi asumaan Helsinkiin ja teki pitkän virkamiesuran Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunnassa YTV:ssä.

 

Eläkkeelle jäätyään Olli Väisäsellä on ollut aikaa paneutua valokuviin, jotka hän peri Pauli Väisäsen kuoltua 1990-luvulla. Isän väridiat olivat hänelle jo ennestään tuttuja, mutta vasta hiljakkoin Väisäsen käsiin sattui varastossa kansioita, jotka sisälsivät satamäärin mustavalkonegatiiveja.

Sekä Lappeenrantaa käsittelevät värikuvat että mustavalkokuvat ovat nyt kaikkien kiinnostuneiden katseltavina netissä.

Olli Väisänen on järjestellyt kuvat osin kaupunginosan ja osin aiheen perusteella. Lisäksi hän on kirjoittanut kuvien yhteyteen informatiivisia kuvatekstejä, joista selviää missä, minä vuonna ja millaisessa tilanteessa kuva on otettu.

Työtä on helpottanut geodeetti Väisäsen tarkkuus. Osaan kuvista on merkitty jopa se, millainen sää kuvaushetkellä on vallinnut.

 

Sivusto löytyy osoitteesta: https://sites.google.com/site/valokuvialappeenrannasta ja https://sites.google.com/site/valokuvialappeenrannasta2/

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto