Etelä-Saimaan paino siirtyy Kouvolaan

Lappeenranta | Kaakon Viestinnässä työt loppuvat 30:ltä. Lappeenrannan lehtipaino suljetaan kevään aikana.

Etelä-Saimaata painava Lappeenrannan lehtipaino suljetaan. Jatkossa lehti painetaan Kouvolassa. Kaakon Viestintä Oy:n painoja, jakelua ja ilmoitusvalmistusta koskevat yt-neuvottelut ovat päättyneet.

Neuvotteluiden jälkeen työt loppuvat tai vähenevät 32 henkilöltä. Kokoaikaisiksi työntekijöiksi muutettuna vähennysten vaikutus on 30 henkilötyövuotta. Yhtiö perustelee asiaa toiminnan tehostamisella ja päällekkäisyyksien karsimisella: suomeksi sanottuna kyse on siis kulujen vähentämisestä.

Kaakon Viestinnän toimitusjohtaja Jarmo Koskinen kertoo, että suurimmat leikkaukset koskevat painoja. Lappeenrannan painosta loppuvat työt 13 henkilöltä ja Kouvolasta yhdeksältä. Kouvolassa painaminen keskittyy jatkossa yöhön, eli päivävuoron henkilöstöä vähennetään. Yhtiölle jää lehtipaino Kouvolan lisäksi Mikkeliin.

 

Jakelussa työt loppuvat tai vähenevät seitsemältä hengeltä. Kyse on Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson jakeluesimiehistä. Etelä-Savosta henkilökunta vähenee kolmella ilmoitusvalmistuksen työntekijällä.

 

Lappeenrannan painon pääluottamusmies Heikki Tyynelä on pettynyt neuvotteluiden tulokseen.

– Nyt on tyhjä olo. Harmittaa ammattitaitoisen ja sitoutuneen henkilöstön puolesta, joka oli valmis aina myös joustamaan työnantajan toiveiden mukaan.

Tyynelän mukaan Lappeenrannan paino on edelleen tehokas ja toimiva yksikkö ja myös painokone on hyvässä kunnossa.

Tyynelä olisi toivonut yt-neuvotteluihin lisää avoimuutta ja henkilöstölle lisää vaikutusmahdollisuuksia. Hänen mukaansa yhtiö olisi voinut saada aikaan merkittävät säästöt myös kolmen painon mallilla.

 

Kaakon Viestintä on Etelä-Karjalassa, Etelä-Savossa ja Kymenlaaksossa toimiva viestintäyhtiö, joka julkaisee Etelä-Saimaan lisäksi muun muassa Uutisvuoksea Imatralla sekä neljää maakuntalehteä.

Nyt käydyt neuvottelut liittyvät viime vuonna sovittuihin yritysjärjestelyihin, joissa Sanoma Lehtimedia yhdistettiin Länsi-Savo-konsernin maakuntalehtien kanssa Kaakon Viestintä Oy:ksi. Myös jakelun puolella tapahtui, kun yhtiö osti syksyllä Postilta itselleen lehtien varhaisjakelutoiminnan Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa.

Yhtiön lehdistä Etelä-Saimaa, Kouvolan Sanomat, Kymen Sanomat ja Uutisvuoksi ilmestyvät niin sanotusti tabloid-kokoisena. Mikkelissä painettavat Itä-Savo ja Länsi-Savo ilmestyvät hieman isommassa berliner-formaatissa. Nyt tehdyt painoratkaisut tarkoittavat sitä, että kaikkien lehtien formaatit säilyvät jatkossa ennallaan. Kouvolan painokone ei pysty painamaan berlineriä eikä Mikkelin kone tabloidia.

Lappeenrannan paino sulkeutuu kevään  aikana. Tarkkaa päivää ei ole päätetty.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari