Lappeenrannan tilinpäätös plussalle

Lappeenranta | Ennakkotietojen mukaan kaupungin tilinpäätös on yli kaksi miljoonaa euroa ylijäämäinen. Verotulot ja toimialojen säästöt selittävät hyvää tulosta.

Lappeenrannan kulukuuri puree. Kaupungin viime vuoden tilinpäätös on ennakkotietojen mukaan 2,4 miljoonaa euroa ylijäämäinen.

Vuoden 2014 talousarviossa tulos budjetoitiin 1,3 miljoonaa euroa miinukselle.

– Sopeuttaminen näyttää tepsivän. Jos jatkamme samaan malliin, saamme ainakin tällä valtuustokaudella vietyä talousohjelman läpi suunnitellusti, toteaa kaupungin strategia- ja rahoitusjohtaja Olli Naukkarinen.

 

Hyvä tulos selittyy ennakoitua paremmilla verotuloilla sekä toimialojen budjettialituksilla. Valtionosuudet sen sijaan pienenivät 1,1 miljoonaa euroa.

Veronkorotuksella kerättiin noin 18 miljoonaa euroa. Korotusta tarvittiin kattamaan valtionosuuden pieneneminen sekä Eksoten alijäämät, ja korjausvelan kuriin saamiseksi.

Toimialat ovat säästäneet muun muassa henkilöstömenoissa. Toimialat saavat määräraha-alitukset käyttöönsä vuodelle 2015.

– Periaate on se, että pysyviä menoja ei saa luoda, vaan säästöt on käytettävä kertaluontoisiin menoihin, kaupunginjohtaja Kimmo Jarva sanoo.

 

Viime vuoden suurimmat investointikohteet olivat Ikean tontti, joka maksoi 3,5 miljoonaa sekä miljoona euroa maksaneet Kisapuiston harjoitusjäähalli ja Korvenkylän lähipalvelupiste.

– Vuosikate riitti kaikkiin investointeihin, mikä ei ole tyypillistä tämän kaupungin historiassa, Naukkarinen kertoo.

Vuosikatteessa ei näy Eksoten 11,7 miljoonan euron ylijäämäinen tulos, joka osaltaan parantaa konsernitilinpäätöstä.

Konsernitilinpäätös tarkentuu maaliskuun lopulla, kun kaupunginhallitus saa tilinpäätöksen käsiteltäväkseen. Naukkarinen arvioi, että jos toimialat ja Eksote pystyvät pitämään kasvun maltillisena tai miinuksella, antaa se hyvän pohjan jatkollekin.

 

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Risto Kakkola (sd.) on tyytyväinen ennakkotietoihin. Hän muistuttaa, että hyvä tulos on vaatinut kipeitä ratkaisuja.

– Laakereille ei voida jäädä lepäämään, vaan tiukkaa kulukuuria vaaditaan jatkossakin. Uhkakuvat eivät ole vähentyneet vaan lisääntyneet. Suurteollisuuden työpaikat vähenevät, eikä Venäjän tilanne näytä oikenevan.

 

Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Kullervo Lehtonen (kok.) pitää budjettikurin pitämistä merkittävänä tekijänä talouden suunnan kääntymisessä.

– Samalla kun veroprosenttia korotettiin, toimialat saivat tarkat budjettivaatimukset ja joutuivat tinkimään menoista. Toimialat ovat ottaneet vaatimukset vakavasti, sillä kuri on pitänyt kaikilla toimialoilla.

Budjettikurin pitäminen ei Lehtosen mukaan ollut itsestäänselvyys takavuosina. Esimerkiksi sosiaali- ja terveyspuolella, ennen Eksoten aikaa, tuli yllättäviä budjettiylityksiä, eikä tilanne ollut aina hallinnassa.

 

Kaupungin talous 2014

Vuosikate 26 miljoonaa euroa.

Verotulot 289,8 miljoonaa euroa.

Valtionosuudet 102 miljoonaa euroa.

Bruttoinvestoinnit 26,6 miljoonaa euroa.

Lainat 3 011 euroa asukasta kohden.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen, Tiina Suomalainen