Kädentaitoja ja venäjää

Lappeenranta | Teatterin, musiikin ja askartelun ohella lapset harjaantuvat venäjän kielessä. Hauska karuselli tuo yhteen myös aikuiset.

Pitkäkorvaiset pupujussit koristavat näyteikkunaa Valtakadulla. Baarien välissä on lasten oma valtakunta, askartelustudio nimeltä Hauska karuselli.

— Me olemme hauska porukka, Irina Kuitunen sanoo.

Hän kuuluu Hauskan karusellin vapaaehtoisiin. Toimintaa pyörittää Svetlana Korhonen.

 

Korhonen aloitti toiminnan kaksi vuotta sitten Lauritsalassa. Viime syksynä se siirtyi keskustaan tiloihin, jossa aiemmin oli sisustusliike.

Lapsille ja aikuisille tarkoitettu studio on monikulttuurinen kohtaamispaikka, jossa suomalais-venäläisten perheiden lapset saavat opetusta toisella kotikielellään ja säilyttävät venäjäntaitonsa. Samalla heidän suomenkieliset vanhempansa ja isovanhempansa oppivat venäjää.

Eikä vain kieltä, sillä Svetlana Korhonen on ammatiltaan opettaja ja haluaa opettaa kaikkea osaamaansa. Karusellin tiloissa voi opiskella musiikkia, keramiikkaa ja posliinimaalausta, tehdä nukkeja, koruja ja kukkia, opetella kirjomaan.

— Lapset oppivat tekemään käsillään sen sijaan, että pelaisivat vain tietokone- ja kännykkäpelejä.

Tiloissa kokoontuu 2—5-vuotiaille tarkoitettu perhekerho. Sinne tulevat kouluikäiset koulupäivän jälkeen.

— Haluamme, että lapset lähtevät täältä hymyssä suin ja tahtovat tulla uudelleen, Maria Mamelkina sanoo.

 

Tila on avoinna joka arkipäivä, minkä lisäksi viikonloppuisin järjestetään eriaiheisia juhlia lapsille ja lasten vanhemmille.Toiminta on tavoittanut parhaimmillaan 70 lasta Lappeenrannasta ja lähiseuduilta.

Kurssimaksut kattavat vuokran ja materiaalit. Irina Kuitunen, Maria Mamelkina ja Tatjana Mäkelä avustavat toiminnassa ilman palkkaa.

— Työttömyyden takia monella perheellä on nyt vähemmän rahaa kuin ennen. Heillä on varaa enää yhteen tai kahteen kurssiin, kun aiemmin lapset ottivat osaa kolmeen tai neljään kurssiin, Korhonen toteaa.

Kaupungin tai minkään muun tahon tukea ei Korhonen ole toiminnalle saanut.

Kirjoittaja:
Kaija Lankia