Kahden päivän jätevedet Saimaaseen

Jätevedet | Joutsenon jätevedet päätyivät viikonloppuna puhdistamattomina purkuputkeen. Vika johtui kahden järjestelmän yhtäaikaisesta pettämisestä.

Joutsenon jätevedet johdettiin viikonloppuna suoraan Saimaaseen. Syynä oli Oravaharjun jätevedenpuhdistamolla sattunut häiriö. Saimaaseen puhdistamatonta jätevettä pääsi 2 100 kuutiometriä.

Jätevesien laskeminen Saimaan Honkalahteen johtui kahden järjestelmän viasta. Niistä ensimmäinen oli laitevika eli tulopumpun pysähtyminen. Sen aiheutti todennäköisesti tukkeuma.

Tässä vaiheessa automaation olisi pitänyt kytkeä varapumppu päälle ja tehdä hälytys valvomoon. Jostain syystä automaatio ei toiminut, ja jätevesiä laskettiin järveen noin kahden vuorokauden edestä ennen kuin vika saatiin korjattua.

Lappeenrannan lämpövoiman vesi- ja ympäristöpäällikkö Riitta Moisio kertoo, että jäteveden päätyminen järveen oli seurausta kahden järjestelmän peräkkäisistä häiriöistä. Laitosten toiminnasta vastaava Lappeenrannan lämpövoima selvittää laitehäiriön syitä.

 

Moisio ei tahdo vielä arvioida Saimaaseen lasketun jäteveden mahdollista vaikutusta vesistöön.

— Kyseessä on kuitenkin merkittävä määrä, kahden päivän jätevedet puhdistamolta. Vaikutuksista vesistöön voi spekuloida tarkemmin, kun mittaustulokset valmistuvat.

Saimaan Vesi- ja ympäristötutkimus on ottanut vesinäytteitä purkuputken läheisyydestä, ja tulokset saadaan ensi viikolla. Edelliset näytteet otettiin sattumalta noin viikkoa aiemmin, joten tuloksista voidaan päätellä paljon.

Veden laatua mitattaisiin säännönmukaisesti joka tapauksessa, mutta häiriön vuoksi tiistaina otettiin ylimääräiset näytteet.

 

Oravaharjun puhdistamo käsittelee noin 6 500 joutsenolaisen sekä viemäriverkostoon liitetyn teollisuuden jätevedet.

Moision mukaan kaikilla jätevedenpuhdistamoilla on jonkinlainen laitosten ohituslinja häiriötilanteen varalta. Esimerkiksi niin suurta allasta, johon jätevedet voisi pitempiaikaisesti johtaa, ei ole olemassakaan.

Oravaharjun purkuputki johtaa Saimaaseen, Toikansuon jätevedenpuhdistamolta puolestaan Rakkolanjokeen. Tilanteet ovat erittäin harvinaisia, mutta yksittäistapauksissa puhdistamatonta jätevettä on jouduttu laskemaan vesistöihin.

Tästä on kyse

Oravaharjun puhdistamolta laskettiin viikonloppuna yli 2 000 kuutiota puhdistamatonta jätevettä Saimaaseen.

Nuijamaan pienpuhdistamolta puolestaan laskettiin huleveden laimentamaa jätevettä maastoon noin 1 000 kuution vuorokausitahtia.

Kirjoittaja:
Juho Maijala