Kaunis Veera -patsas onkin vasta aikomus

Lappeenranta | Kaikki tärkeimmät yksityiskohdat on jo sovittu kulisseissa. Virallisesti asiaa ei silti ole käsitelty missään päättävissä elimissä.

Kaunis Veera -patsasta ei välttämättä tulekaan. Kyse on vasta aikomuksesta, eikä asiasta ole vielä tehty minkäänlaisia päätöksiä.

Lappeenrannan kaupunki tiedotti keskiviikkona, että liikemies Ossi Vilhu rahoittaa ikkunansa alle Kauppakadulle kolmimetrisen pronssista ja teräksestä tehdyn naispatsaan.

Kaupunki esitteli medialle patsaan pienoismallin, kertoi tekijän ja aikataulun, näytti paikan ja visioi sen nousevan kansalliseksi nähtävyydeksi. Tästä huolimatta kaupungin päättävät elimet eivät ole asiaa virallisesti edes käsitelleet.

Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva kertoo, että Kaunista Veeraa on esitelty epävirallisesti kaupunginhallituksessa ja pöydän äärestä patsaalle on nyökytelty vihreää valoa. Missään pöytäkirjoissa asiaa ei mainita.

Jarva arvelee, että asia tulee lautakuntakäsittelyyn viimeistään siinä vaiheessa, kun patsaan jalustasta pitää päättää. Lahjoittajan ja kaupungin neuvotteluissa on puhuttu, että kaupunki maksaisi jalustan.

Etelä-Saimaan verkkosivujen keskustelupalstalla lappeenrantalaiset ovat iloinneet siitä, että Vilhu lahjoittaa patsaan. Keskustelua ovat kuitenkin herättäneet sekä sijaintipaikka että aihe. Myös sitä on ihmetelty, voiko yksityinen ihminen noin vain patsaan pystyttää.

 

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Risto Kakkola (sd.) ei näe ongelmana sitä, että yksityinen liikemies päättää kaupungin patsaista.

– En osaa pahana pitää, jos joku tällaisen haluaa rakentaa.

Kakkolan mielestään Kaunis Veera sopii aiheeltaan hyvin Lappeenrantaan. Hän korostaa, että kaupunginhallitus on pidetty valmistelusta tietoisena. Viralliset päätökset tehdään aikanaan.

– Ei ole kukaan rutissut vastaan.

Mukana valmistelussa on ollut myös kaupungin tekninen toimi ja taidealan asiantuntijoita.

 

Kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Jani Mäkelä (ps.) on Kakkolan linjoilla. Hänkin korostaa, että tässä vaiheessa kyse on vasta aikeesta.

– Hyvä, että on tällaisia ihmisiä, joilla on ajatuksia siitä, miten kaupunkikuvaa voidaan kehittää ja vielä raha niiden toteuttamiseen, Mäkelä sanoo.

Onko siis niin, että jos rikas lahjoittaja haluaa tehdä patsaan keskustan kävelykadulle ikkunansa alle, se käy noin vain?

– Riippuu siitä, millaisesta paikasta ja patsaasta on kyse.

 

Kaupungin tiedottamista asiassa Mäkelä kritisoi. Tiedotteesta syntyy kuva, että asiasta on jo päätetty. Mäkelä arvioi, että patsaan rakentaminen edellyttää vielä ainakin kaavamuutosta, joka toisi asian tekniseen lautakuntaan ja luultavasti valtuustoonkin asti.

Mäkelän mukaan tässä vaiheessa käydään poliittista ja kansalaiskeskustelua siitä, onko patsas aiheeltaan ja paikaltaan sopiva.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari