Kuningaspari kohtasi kansan keskustassa

Lappeenranta. Ruotsin kuningaspari käveli Raatihuoneelle punaista mattoa pitkin. Silvia Martin kiipesi puistonpenkille nähdäkseen kaimansa.

Jenni Hirvinen

Silvia Martin halusi nähdä kaimansa. Tyylikkään Ruotsin kuningattaren. Samassa jahdissa Lappeenrannan Raatihuoneen puistossa oli Laila Penttilä.

— Silvia on syy, miksi olen täällä. Kuningatar on miellyttävä ja kaunis.

Torstaina aamupäivällä liput oli nostettu salkoihin. Pian saapuisi Ruotsin kuningaspari, tammikuusta asti vieraaksi odotettu.

Martin ja Penttilä odottivat kuninkaallisia penkillä seisoen. Espanjasta kotoisin oleva Martin ja lappeenrantalainen Penttilä tutustuivat puistossa sattumalta.

— Kuningatar on syntyperältään saksalainen. Haluaisin puhua hänen kanssaan saksaa, Penttilä sanoi Martinille.

Raatihuoneen edustalla lepäsi punainen matto. Väkeä tungeksi Wilhunkulman seinustalla ja kauppakeskus Armadan katolla.

Kuningasparin aikataulu viivästyi junan myöhästymisen vuoksi.

Puoli yhdeltä mustasta henkilöautosta ulos astui Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö puolisonsa Jenni Haukion kanssa. Presidentti kiitti ääneen, kun kansa toivotti heidät tervetulleiksi Lappeenrantaan.

 

Varttitunti presidenttiparin saapumisen jälkeen Raatihuoneen eteen ajoi linja-auto. Kun yleisö huomasi kuningattaren, vilkutti Silvia ikkunan läpi.

Kaarle XVI Kustaan laskeutuessa linja-auton portaita tapaili yleisö Du gamla, du fria -laulun sanoja.

 

Lappeenrantalaiset näkivät kuningasparin lähietäisyydeltä myös ortodoksisella kirkolla. Yläkoululainen Ruuti Pirilä harmitteli, ettei hänen suosikkinsa prinsessa Estelle ollut mukana.

Kirkon kellot alkoivat kumista varttia vaille neljältä. Kuningasparin auto ohitti kahvila Majurskan, jonka ovella liehui Ruotsin lippu.

— On tämä erityisen tuntuinen päivä. Harvoin Lappeenrannassa tällaista tapahtuu, Pirilä huokasi.

 

 

Mikä kuninkaallisissa kiehtoo?

Teksti Jenni Hirvinen | Kuvat Maija Kaibijainen

Pirkko Heiniluoto, Lappeenranta

— Kuninkaallisuus sinänsä kiinnostaa. Halusin nähdä kuningatar Silvian, koska meillä on sama syntymäpäivä eli 23. joulukuuta.

 

Anni Mukala, Lappeenranta

— Kyllähän se heidän julkisuutensa varmaan on se asia, mikä kiinnostaa eniten. Olen seurannut kuningasparin valtiovierailun kulkua uutisista.

 

Jenni Kakkonen ja Duncan Johnston, Edinburgh

— Lomailemme Lappeenrannassa ja siksi tulimme. Aiemmin olemme nähneet Englannin kuningattaren.

 

 

Kommentti – Antaa kimaltaa

Jenni Hirvinen

Torstaiaamuna lakaisukoneet hurisivat Wilhunkulmassa. Luudat viuhuivat, kun huoltomiehet siivosivat pihoja Raatihuoneen tuntumassa. Se oli Lappeenrannan poskipäiden puuterointi. Loppusilaus ennen siniveristen tuloa.

Helsingissä Silvia edusti punaisessa leningissä ja sinisessä jakkupuvussa. Lappeenrantaa varten kuningatar kaivoi garderobistaan ruskeaa ja turkissomisteita. Moni tuli katsomaan kaunista Silviaa.

Mutta oli yleisökin ehostanut. Pradaa tai Chanelia ei tarvittu, sillä meistä tuli salonkikelpoisia pikkurahalla. Askarrelluilla lipuilla, keltaisilla toppatakeilla, sinisillä käsilaukuilla.

Kohtaaminen Raatihuoneella ei ollut so-last-season, ei passé. Se oli siniveristen ja lappeenrantalaisten yhteinen hetki, jossa osapuolet kumarsivat toisiaan.

Kuninkaallisten vierailu kesti päivän. Pian vallalla on uusi trendi, ja sinikeltaisesta joukosta tulee keltamusta SaiPa-kansa taas. Kuninkaallinen kimallus sulaa helposti loskaisiin katuihin. Annetaan vielä hetken loistaa.

Kirjoittaja:
Jenni Hirvinen