Lido haaveilee yhä Lappeenrannasta

Lappeenranta. Latvialainen ravintolaketju pyysi jatkoaikaa tontinvaraukselleen ABC:n vierestä.

Timo Laitakari

Latvialainen Lido haluaa edelleen rakentaa ison ravintolan Lappeenrantaan. Yhtiön omistaja Gunars Kirsons uskoo vakaasti hankkeen etenevän vielä tänä vuonna, mutta myöntää viivytysten olevan mahdollisia.

Kaupunki varasi jo vuoden 2012 lopulla ravintolaketjulle ison tontin Kuutostien varrelta Viipurinportin ABC-aseman vierestä. Sen jälkeen yhtiöstä ei ole kuulunut juuri mitään, ja tontin varauskin on vanhentunut.

Kirsons lähestyi kuitenkin tammikuussa kaupunkia ja pyysi jatkoaikaa tontin varaukselle. Tekninen lautakunta päätti keskiviikkona myöntyä pyyntöön ja varasi tontin Kirsonsille. Lido halusi varauksen vuoden 2016 loppuun. Lautakunta kuitenkin päätti antaa vain vuoden varauksen.

Jos Lido joskus Kuutostien varteen ilmestyy, luvassa on eteläkarjalaisittain aivan uudenlainen ravintola. Lidoissa ruoka tarjoillaan buffet-pöydistä ja asiakas maksaa ruoan painon mukaan. Arkkitehtuuriltaan ravintolasta on kaavailtu näyttävää ja puurakenteista.

Lidon suunnitelmissa on pyörittää ravintolaa itse, mutta hankkia kiinteistölle ulkopuolinen rahoittaja. Kirsonsin mukaan alkuperäinen venäläinen sijoittaja vetäytyi Venäjän ja EU:n välien kiristyttyä.

Kirjeessään Kirsons kertoo uuden sijoittajan haun olevan käynnissä. Se on kuitenkin hankalaa, koska hanke on riippuvainen venäläisturisteista, joiden määrä on talousongelmien vuoksi vähentynyt.

Lidolla on yhdeksän ravintolaa pääosin Latvian pääkaupungissa Riiassa.

Yhtiön suurin kohde on Riiassa toimiva, yli 500 henkeä työllistävä, vapaa-ajan keskus. Vuonna 2009 yhtiö laajensi Viroon, Tallinnan Solaris-keskukseen. Kaikkiaan yhtiö työllistää verkkosivujensa mukaan yli tuhat työntekijää.

Lidolle Lappeenrantaan varattu tontti on laajuudeltaan 7 500 neliötä, ja rakennusoikeutta sillä on yli 3 700 kerrosneliötä. Tontin kauppahinta on noin 120 000 euroa.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari