Lämmin vastaanotto sykähdytti

Lappeenranta. Kuningaspari tapasi nuoria ja tutustui ammattikorkeakouluun.

Terhi Kinnunen

Ruotsin kuningaspari halusi Suomen vierailullaan tavata nuoria. Heitä kiinnosti myös suomalainen ammattikorkeakoulujärjestelmä. Lappeenrannassa Kaarle XVI Kustaa ja Silvia tapasivat Sammonlahden koulun oppilaita ja Saimaan ammattikorkeakoulussa opiskelevia.

 

Silvia kertoi illansuussa Kaukaan kerholla pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että vierailusta jäi hänelle päällimmäisenä mieleen nuorten mielikuvitus ja aloitteellisuus.

Hänestä olisi tärkeää, että suomalaiset ja ruotsalaiset nuoret tutustuvat toisiinsa.

 

Kuningas Kaarle XVI Kustaa kehui iltapäivällä näkemiään tanssiesityksiä. Lappeenrannan teatterissa kuningasparille ja koululaisille esiintyi  lappeenrantalaisia ja ruotsalaisia nuoria.

Mukana olivat muun muassa Lappeenrannan tanssiopiston breakdance-ryhmä ja ruotsalainen tanssikoulu Base23, joka esitti kohtauksia kuningatar Kristiinasta kertovasta tanssiesityksestä.

Kun kuninkaalta kysyttiin pakkoruotsista, hän muistutti, että ruotsin osaamisesta on hyötyä.

— Jos osaa ruotsia ja on liike-elämässä, avaa se uuden tien Ruotsin ja muiden Pohjoismaiden markkinoille.

 

Kuningasparin seurueeseen kuuluivat myös Ruotsin opetusministeri Gustav Fridolin ja ulkoministeri Margot Wallström.

Fridolin kertoi, että Ruotsissa voitaisiin ottaa mallia Suomen koulujen tavasta antaa lisäopetusta tarvitsevien oppilaille tukea aikaisessa vaiheessa.

Ulkoministeri Wallström kertoi olleensa hämmästynyt siitä, että niin monet lappeenrantalaiset olivat ulkona tervehtimässä kuningasparia.

— Koko Lappeenranta tuntui olevan ulkona, hän sanoi.

— Se oli vaikuttavaa ja liikuttavaa.

Kirjoittaja:
Terhi Kinnunen