Puhdistamo siirtyy kaupungista metsään

Lappeenranta | Toikansuon puhdistamon on jaksettava toimia vielä ainakin kuusi vuotta, kunnes uusi valmistuu.

Kevätloskainen kylätie kiemurtelee ensin Karkkolantienä ja sitten Pahaojantienä Vanhalta Viipurintieltä Hanhijärventielle. Tien varressa on maalaistaloja sekä jokunen omakotitalo, peltoaukeita ja metsää. Maitoauto on juuri käynyt hakemassa lastinsa tien varren navetoista.

Metsätraktori kääntyy Pahaojantieltä etelään Piutulantielle. Muutaman sadan metrin päässä Piutulantien varressa, metsän keskellä on Hyväristönmäki, jonne Lappeenrannan kaupunki on hakenut ympäristölupaa uudelle jätevedenpuhdistamolle.

Kati Kostiainen lenkittää Jocce-koiraa Pahaojantiellä. Hänelle uuden puhdistamon paikka on tuttua ulkoilumaastoa.

— Meiltä Hyväristönmäkeen on kolmisen kilometriä. Puhdistamon hajuista on naapureiden kanssa paljon puhuttu. Jos itse ei halua niitä haistella, laskee kiinteistöjen myyntiarvo, hän toteaa.

 

Hajuhaitat, jos sellaisia tulee, ovat ajankohtaisia aikaisintaan kuuden vuoden päästä, vuonna 2021.

Puhdistamon ympäristölupahakemus jätettiin ennen joulua Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Käsittely kestää arviolta vuodesta kahteen.

— Jos olemme optimistisia, lupaa voisi odottaa ensi vuoden kevääksi, Lappeenrannan Energian (LRE) vesi- ja ympäristöpäällikkö Riitta Moisio kertoo.

LRE:ssä valmistellaan parhaillaan hankinta-asiakirjoja puhdistamon yleissuunnittelun kilpailutukseen. Suunnitelman teko kestää sitten kaksi tai kolme vuotta, toteuttamissuunnitelma ja rakentaminen saman.

— Aikataulu on kireähkö, mutta sen on pakko olla, sillä Toikansuon puhdistamon elinkaari alkaa olla lopuillaan, Moisio sanoo.

Toikansuon ympäristölupa on voimassa, kunnes uusi lainvoimainen lupapäätös saadaan ja sen mukainen toiminta alkaa.

 

Jätevesien puhdistaminen jatkuu Toikansuolla uuden puhdistamon rakentamisen aikana ja sen käyttöönottoon saakka.

— Toikansuolta rakennetaan siirtoputki Hyväristönmäelle, muuten uusi puhdistamo ei vaikuta viemäriverkostoon, Moisio kertoo.

Uusi puhdistamo purkaa puhdistamansa jäteveden Rakkolanjokeen nykyisen puhdistamon tapaan, mutta joitakin kilometrejä alemmas.

Tavoitteena on, että jatkossa Rakkolanjokeen lasketaan huomattavasti puhtaampaa vettä. Hajuhaittoja hillitään kattamalla tilat, joissa haisevimmat prosessit tapahtuvat. Poistoilmalle tehdään hajunpoisto

Uuden puhdistamon hinnaksi on arvioitu 57 miljoonaa euroa. Veden puhdistaminen uudessa laitoksessa maksaa 2,4 miljoonaa euroa vuodessa, LRE on laskenut.

Kirjoittaja:
Kaija Lankia