Puutiaisaivokuume tarttui erityisesti Sammonlahdessa

Tartuntataudit | Kahdeksan ihmistä sairasti kesällä 2014 puutiaisaivo-kuumeen. Myös hepatiitti C-tartuntoja oli Etelä-Karjalassa paljon

Kahdeksan ihmistä sairastui puutiaisaivokuumeeseen viime kesänä Etelä-Karjalassa. Vain Ahvenanmaalla tartuntoja oli enemmän.

Suurin osa Etelä-Karjalan tartunnoista oli hyvin todennäköisesti peräisin Lappeenrannan Sammonlahdesta. Haastattelujen perusteella tartunta oli usein saatu rannan läheisyydestä.

– Pappilanniemi on yksi sellainen alue, jossa virusta on paljon, Eksoten infektioylilääkäri Pekka Suomalainen sanoo.

Syytä Pappilanniemen suureen puutiaisaivokuume-esiintymään ei tiedetä. Virus viihtyy vesistöjen äärellä, mutta muitakin syitä taustalla on.

Puutiaisaivokuumeelta voi suojautua ihoalueet peittämällä sekä ottamalla taudilta suojaavan rokotuksen. Suomalainen muistuttaa, että vaikka tartuntoja oli Sammonlahdessa paljon, tauti on kuitenkin harvinainen.

 

Maakunnassa esiintyy muuta Suomea enemmän myös hepatiitti C-infektiota. Etelä-Karjalassa tartuntoja on puolitoista kertaa enemmän maan keskiarvoon verrattuna.

Korkea lukema voi osittain selittyä sillä, että ongelma on eteläkarjalaisille tuttu ja siksi näytteitäkin on otettu paljon.

 

Tartunnat liittyvät suonensisäisten huumeiden käyttöön.

Uusia HIV-tartuntoja Etelä-Karjalasta löydettiin viime vuonna neljä.

– Tartunnat ovat yksittäistapauksia, Suomalainen kertoo.

HIV-tartuntojen määrä on pysynyt maakunnassa tasaisena viime vuodet.

Tiedot käyvät ilmi Eksoten perjantaina julkaisemasta vuoden 2014 tartuntatautiraportista.

Kirjoittaja:
Jonna Mielonen-Jumisko