Rehtori tuli sanomaan: Tämä ei ole harjoitus!

Talvisota | Aikalaisten muistoissa talvisota on lasten ja nuorten sota. Lapset pyrittiin evakuoimaan Lappeenrannasta pommitusten takia.

Helmikuun 15. vuonna 1940 oli Lappeenrannassa utuinen pakkaspäivä. Ensimmäiset pommikoneet ilmestyivät taivaalle hieman ennen yhtätoista aamupäivällä. Yhdeksän koneen pudottamat pommit osuivat jo aikaisemmissa pommituksissa tuhoutuneisiin kohteisiin.

Pahempaa oli kuitenkin tulossa. Yhden aikaan iltapäivällä kaupungin päälle lensi yli 60 pommikoneen laivue. Kauppakadun suuntaisesti linjassa lentäneet pommikoneet kylvivät satoja räjähdys- ja palopommeja Lappeenrannan keskustaan.

– Kirkkopuistossa oli katettu sirpalesuoja, joka alkoi siitä, missä nykyisin on Kurkipatsas. Pommit osuivat sirpalesuojan molempiin päihin ja suojassa kuoli ja haavoittui kymmeniä ihmisiä, Lappeenrannan historiaan hyvin perehtynyt Tauno Tukiainen kertoo.

 

Toinen kohtalokas osuma tuli Kauppakadun ja Koulukadun kulmauksessa sijainneeseen Osuusliike Yhtymän taloon. Räjähdyspommi tunkeutui rakenteiden läpi aina kellarikerrokseen asti ja tappoi väestönsuojelulohkon johtokeskuksen työntekijät sekä väestösuojasta suojaa hakeneet ihmiset.

Lappeenrannan palopäällikkönä talvisodan aikana toimineen Åke Nordströmin mukaan helmikuun 15. päivän pommituksessa kuoli heti 18 ihmistä. Luku on poimittu jo Nordströmin vuonna 1984 julkaisemasta kirjasta Pommit putoavat – Lappeenranta liekeissä 1939-1944.

Todellisuudessa kuolonuhreja oli Nordströmin mukaan enemmän. Monet vakavasti haavoittuneet kuolivat myöhemmin vammoihinsa.

Kurkipatsasta ei ole Tukiaisen mukaan pystytetty Kirkkopuistoon muistomerkiksi, vaikka se seisoo paikalla, jossa talvisodan tuhoisin pommitus Lappeenrannassa vaati eniten uhreja. Pommituksen uhreja on toki muistettu eri yhteyksissä, ja aivan erityinen muistokivi löytyy Valtakadun ja Kirkkokadun kulmassa sijaitsevan Saimaanlinnan ullakolta.

– Pommi osui Valtakadun toisella puolella olevalle tontille, jossa nykyisin on seurakuntakeskus. Iso kivi lensi räjähdyksen voimasta korkealle ja rysähti katon läpi viisikerroksisen talon ullakolle, Tukiainen kertoo.

Kivenjärkäleessä on nykyisin hopeinen muistolaatta, joka kiinnitettiin kiveen Saimaanlinnan asunto-osakeyhtiön isännöitsijänä aikoinaan toimeen Tukiaisen aloitteesta.

 

Aikalaisten muistoissa talvisota on tänä päivänä lasten sota. Nuorimmatkin ennen talvisotaa tai sodan aikana syntyneistä lapsista ovat nyt yli 75-vuotiaita. Harvat lapset ovat omakohtaisesti kokeneet kaupungin pommituksia, koska koulut suljettiin pian talvisodan alettua ja lapset pyrittiin evakuoimaan turvaan maaseudulle.

– Muistot ovat hyvin karvaita. Kolme kertaa meidän naapuri laittoi meidät evakkoon, lapsuutensa Lappeenrannassa asunut Juhani Ekholm muistelee.

– Rehtori tuli sanomaan, että tämä ei ole harjoitus. Me lähdimme kaikki juoksemaan kotiin, sotatalvena lukion toiseksi viimeisellä luokalla Lappeenrannan lyseossa opiskellut Aura Nuppola kertoo.

 

Nuppola muistaa edelleen hyvin, miten hän juostessaan kotiin ajatteli, että kuolemmeko me nyt kaikki tähän. Hänen mukaansa nuori ihminen ei osannut kuitenkaan varsinaisesti pelätä. Pian tämän jälkeen hänet evakuoitiin Taipalsaarelle.

– Sellainen trauma minulle siitä kaikesta jäi, että isänmaa ja isänmaallisuus ovat minulle kaikessa se ykkösasia, hän sanoo.

Ekholm muistaa, miten talvisodan toisena päivänä viisi tai kuusi venäläistä pommikonetta lensi Lappeenrannan yllä.

– Ne lensivät niin matalalla, että läpinäkyvissä tähystäjänkuvuissa olleet lentäjät saattoi nähdä hyvin. Suojeluskuntalaiset yrittivät ampua koneita kivääreillä, hän kertoo.

 

Pian tämän jälkeen Ekholm monien muiden lasten tavoin lähetettiin turvaan maaseudulle. Pitkästä matkasta tuli monelle hämmentävä kokemus.

– Meitä lähdettiin viemään hinaajalla Saimaata pitkin Vitsaihin Taipalsaarelle. Sieltä meidät siirrettiin Mikkeliin. Muistan hyvin, miten me lapset värjöttelimme Mikkelin asemalla pimeässä ja kylmässä, hän kertoo.

isänmaa ja isänmaallisuus ovat minulle kaikessa se ykkösasia.

Aura Nuppola

Talvisodan pommitukset

Suomi ja Neuvostoliitto kävivät talvisotaa 30.11.1939-13.3.1940.

Lappeenrantaa pommitettiin 30 kertaa

1.12.1939 – 3.3.1940.

Lappeenranta oli Viipurin jälkeen pahiten pommituksista kärsinyt kaupunki.

Pommituksissa kuoli välittömästi 37 ihmistä ja haavoittui vakavasti 84 ihmistä.

Pommituksissa tuhoutui kokonaan 160 rakennusta ja vaurioitui 500 rakennusta.

Lauritsalan kauppalaa pommitettiin talvisodan aikana 27 kertaa.

Nykyisin Lappeenrantaan kuuluvassa Lauritsalassa talvisodan pommituksissa kuoli 13 ihmistä.

Lauritsalassa tuhoutuneiden rakennusten määrästä ei ole tietoa.

 

Lähteet: Åke Nordström Pommit putoavat – Lappeenranta liekeissä 1939-1944 sekä Lappeenrannan kaupungin historia 1917-1966 II.

Kirjoittaja:
Matti Saarela