Cytomed vie jo lääkkeitä Venäjälle

Lappeenranta | Lappeenrannassa valmistettua flunssalääkettä voi kohta ostaa venäläisistä apteekeista. Cytomed suunnittelee toisen lääkkeen myyntiin saamista ensi vuonna.

Ensimmäinen Lappeenrannassa valmistettu Zytovir-flunssalääke-erä saapui tällä viikolla Venäjälle. Joutsenossa toimivan Cytomed-lääketehtaan toimitusjohtaja Julia Wolkoff voi viimein huokaista helpotuksesta: uuden lääketehtaan ja lääkkeen monivaiheinen lupaprosessi on selätetty.

– Kaikki on nyt kunnossa. Uskon, että Zytovir 3 -kapselit ovat myynnissä Venäjän apteekeissa kesäkuussa.

Venäjällä lääkkeet päätyvät ensin Cytomedin pietarilaisen päätehtaan haltuun. Sillä on Venäjältä saatu myyntilupa. Lääkkeet etenevät tukun kautta apteekkeihin.

Wolkoff harmittelee, ettei lääke ehtinyt flunssasesonkiin helmikuuksi. Cytomed joutui odottamaan kuukausia lupaa tuoda lääkkeen vaikuttavaa ainetta Venäjältä Suomeen. Jopa koko tehtaan jatko oli katkolla. Lupa heltisi, ja tuotanto Joutsenossa alkoi maaliskuussa.

– Varsinaiseen rutiinituotantoon pääsemme uskoakseni syksyllä. Tällä hetkellä markkinanäkymät Venäjällä ovat ihan hyvät. Ruplan kurssi ei ole ongelma.

 

Cytomed alkaa valmistella jo toisen tuotteen valmistusta. Eturauhaslääke Prostatiden yritetään saada markkinoille ensi vuoden aikana. Wolkoffin mukaan lääke on tehtaalle taloudellisesti erittäin merkittävä.

– Vaikuttava aine tulee siihenkin Venäjän päätehtaalta, jolla on patentti. Samat prosessit on käytävä uudelleen läpi, ja tässä tapauksessa vaikuttava aine on eläinperäinen. Myös laiteongelmiin pitää taas varautua.

Cytomedin tavoitteena on valmistaa aikanaan ainakin viittä eri lääkettä. Eri lääkkeiden valmistukseen tarvittavat laitteet on hankittu jo varsinaisen tehdasinvestoinnin yhteydessä vuosikymmenen alussa. Investoinneissa on rahaa kiinni lähes 20 miljoonaa.

Cytomed työllistää 17 henkilöä tuotannossa, laboratoriossa, laadunvalvonnassa ja hallinnossa.

 

Vaikeuksista huolimatta Cytomed ei Wolkoffin mukaan ole irtisanonut tai lomauttanut työntekijöitään. Kulut ovat olleet suuret, mutta tuottoja ei ole ollut. Toissavuonna tulos oli vajaat kaksi miljoonaa euroa tappiollinen.

– Etenkin vaikuttavan aineen tuontilupaa odotellessa oli hiljaista eikä prosessinhoitajilla ollut työtä. Se oli vähän kurjaa aikaa, kun emme tienneet, millainen päätös tulee.

Wolkoffin arvion mukaan tehdas pääsee ensi vuonna nollatulokseen.

– Ensi vuonna ehkä pystymme vastaamaan itse tehtaan pyörittämisestä ja tuotekehityksestä. Lainojen takaisinmaksusta ei voi vielä puhua.

Ongelmana on edelleen ammattitaitoisen henkilöstön löytäminen.

– Tavoitteena on saada lääketeollisuuden ammattilaisia, mutta tarvittaessa koulutamme itse.

Markkinanäkymät Venäjällä ovat ihan hyvät.

Julia Wolkoff

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju