Lappeenrannan kaupunki käänsi kelkkansa Ainonkatu 29:n tonttikiistassa

Lappeenrannan kaupunki näyttää kääntäneen kelkkansa satamassa sijaitsevan Ainonkatu 29:n kerrostaloa koskevassa riita-asiassa.

Vuosikymmenet kaupunki kiisti syyllistyneensä tontinomistajan väittämiin sopimusrikkeisiin sekä kieltäytyi vahingonkorvauksista tai antamasta tontille lisää rakennusoikeutta.

Viime marraskuussa kaupunki yllättäen päätti sovintoon päästäkseen sallia omistajan huonoon kuntoon päästämän kerrostalon purkamisen ja myöntää tontille liki kaksinkertaisen määrän rakennusoikeutta nykyiseen verrattuna.

Tavoitteena oli päästä eroon tontinomistajan 2011 käräjille viemästä riita-asiasta.

Kaupungilta kaava-asian pääneuvottelija on kaavoituksen ja lakiosaston mukaan ollut tekninen johtaja Jussi Salo.

— Tämä on tehty työryhmätyönä, ja aloite on lähtenyt lakiasiainyksiköstä, korostaa Salo.

Hänen mukaansa kyse ei ole kelkan kääntämisestä, vaan normaalista kaavatarkastelusta, joka olisi voinut tapahtua myös ilman taustalla olevaa riitaa.

Kaupunki ja tontinomistaja ovat riidelleet tontin rakennusoikeuksista vuosikymmenet. Oikeudessa omistaja vaatii kaupungilta 100 000 euron vahingonkorvausta sopimusrikkomuksesta.

Marraskuussa hyväksytyn sovintosopimuksen mukaan kerrostalo puretaan ja 1 257-neliöiselle tontille tulee 1 080 neliötä lisärakennusoikeutta. Se ei vielä sisällä maan alle mahdollisesti tulevaa rakentamista kuten autopaikoitusta tai saunoja.

Nykykaavassa tontin rakennusoikeus on 1 120 neliötä.

Tontinomistaja maksaa runsaasta lisärakennusoikeudesta kaupungin maapoliittisen ohjelman mukaan määräytyvän maksun, mikä on 51 000 euroa.

Sovintosopimus toteutuu, jos tonttia koskeva asemakaavamuutos menee kaupunginvaltuustossa läpi ja tulee lainvoimaiseksi tämän vuoden loppuun mennessä. Muuten riitely jatkuu käräjillä.

Kaupunginkanslian lakimies Johanna Alatalo puolustaa sovintosopimusta sillä, että riita-asioissa on aina epävarmuustekijöitä. Kaupunki voisi myös hävitä oikeudenkäynnin ja joutua maksamaan 100 000 euron vahingonkorvauksen.

Kimpisenkadun naapurit ihmettelivät kaavalausunnoissaan sitä, että ensin Kimpisenkadun puolella ja sitten Ainonkadulla talonsa rapistumaan päästänyt tontinomistaja palkitaan reippaalla lisärakennusoikeudella.

Voivatko naapurit saada tasapuolisuuden nimissä vastaavia rakennusoikeuden lisäyksiä?

— Tällaisia tontin rakennustehokkuuden tarkistuksia on tehty, mutta kaikki ovat tapauskohtaisia. Ei voi sanoa, että jos A saa, niin myös B saa. Se on tontti- ja maanomistuskohtainen asia, sanoo Jussi Salo.

Ainonkatu 29:ää koskevan vuosikymmeniä kestäneen riidan ydin kiteytyy yhteen lauseeseen vuonna 1955 allekirjoitetussa kiinteistökauppakirjassa.

Kuva: Mika Strandén

Ainonkatu 29:n talo aiotaan purkaa. Tilalle rakennetaan lähes kaksi kertaa nykyisen kokoinen talo, josta suuri osa sijoittuu kuvassa näkyvälle tontin Kimpisenkadun puolelle purettavan talon taakse.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara