Demarit menettivät paikan Etelä-Karjalassa

SDP | Jukka Kärnä putosi. Anneli Kiljunen säilytti täpärästi paikkansa. Suna Kymäläinen yllätti äänimäärällään.

SDP menetti yhden kansanedustajan paikan Etelä-Karjalassa. Imatran Jukka Kärnä tippui, kun taas lappeenrantalainen Anneli Kiljunen säilytti paikkansa, vaikka joutui jännittämään tulosta aivan ääntenlaskennan viime hetkille.

Demarien suurin yllättäjä oli Ruokolahden Suna Kymäläinen. Hän uusi paikkansa ja oli demarien kakkosääniharava Kotkan Sirpa Paateron jälkeen.

Venäläisten kiinteistökauppojen kritisointi kantoi ruokolahtelaisen jatkokaudelle yli 7?400 äänen saaliilla. Kiljusen äänimäärä oli hieman yli 5?300 ja Kärnän hieman vajaa 4?300 ääntä.

Demarit saivat 54?600 ääntä uudessa Kaakkois-Suomen vaalipiirissä ja menettivät lähes 7?000 ääntä vuoden 2011 eduskuntavaaleihin verrattuna.

 

Anneli Kiljunen seurasi ääntenlaskentaa koko illan Lappeenrannan työväenyhdistyksen tiloissa. Alkuillasta kommentteja oli turha kysellä, sillä tilanne oli todella tiukka ja tasaväkinen.”Tömärillä” vaalivalvojaisissa olleet toverit totesivat vaali-illan sikäli erilaiseksi aikaisempiin, että Kiljusen läpimeno ei tällä kertaa ollut varma ennenkuin aivan lopussa. Nimet armoitettujen listalla vaihtuivat alinomaa.

Kiljunen sanoi tuloksen ja oman jatkonsa varmistuttua, että äänestäjät eivät olleet tyytyväisiä kokoomuksen ja demarien vetämään hallitukseen. Tyytymättömyys maksoi Etelä-Karjalassa yhden edustajanpaikan demareille.

– Haluankin kiittää kaikkia, jotka antoivat vaaleissa luottamuksensa omalle työlleni tämän vaalikauden aikana. Haluan jatkaa sitä työtä. Toki olo on myös helpottunut, kun jatko varmistui.

Kiljunen kertoi olevansa harmistunut, kun samassa vaalipiirissä kisannut demarien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman putosi myös eduskunnasta.

– Backman teki hyvää työtä eduskuntaryhmän puheenjohtajana.

 

Jukka Kärnän vaalivalvojaisissa oli pitkään odottava, vakava tunnelma. Ennakkoäänien perusteella jatkokautta kansanedustajana ei voinut pitää varmana, ja jännitys tiivistyi laskennan edetessä. Iltayhdeksän jälkeen Kärnä oli kiinni vaalipiirin neljännessä sosiaalidemokraateille tulevassa paikassa, mikä sai vaalivalvojaisiin osallistuvat taputtamaan käänteelle.

Kärnän tilanne heikkeni, kun vaalipäivänä annettuja ääniä alkoi tulla lukemiin mukaan. Puoleen yhteentoista mennessä Kärnän tilanne oli selvä. Jatkokausi jäi haaveeksi. Kaakkois-Suomesta sosiaalidemokraatit saivat läpi neljä naisehdokasta.

– Minulle vaalien tulos on suuri henkilökohtainen pettymys, Kärnä sanoi.

Etukäteen Kärnä oli luvannut polttaa Työmiessavukkeen, mikäli tulisi valituksi jatkokaudelle. Työmiehet jäivät askiin.

Kaakkois-Suomen demarikansanedustajat

Sirpa Paatero, Kotka.

Suna Kymäläinen, Ruokolahti.

Anneli Kiljunen, Lappeenranta.

Satu Taavitsainen, Mikkeli.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen | Katri Ikävalko