Eteläisellä Saimaalla syntyi seitsemän kuuttia

Saimaannorppa. Pohjoisemman Saimaan laskennat ovat vielä kesken.

Piia Kaskinen

Norppien pesälaskennat eteläisen Saimaan alueella saatiin valmiiksi keskiviikkona. Puumalansalmen eteläpuolella havaittiin seitsemän kuuttia.

— Hyvin todennäköisesti alueella on syntynyt myös kahdeksas kuutti, kertoo WWF:n pesälaskija, taipalsaarelainen Ismo Marttinen. Hän vastaa laskennoista eteläisellä Saimaalla.

Määrä on suunnilleen sama kuin aiempinakin vuosina. Sukeltaen tehtäviä tarkennuslaskentoja päästään tekemään viikon-parin kuluttua, jäiden lähdettyä.

Eteläisen Saimaan alueella ei havaittu yhtään pesään kuollutta kuuttia. Tänä vuonna alueella ei ollut apukinoksia.

 

Pohjoisemmalla Saimaalla pesälaskennat ovat kesken. Niitä jatketaan todennäköisesti ensi maanantaille, kertoo Metsähallituksen suojelubiologi Jouni Koskela.

Tänä keväänä olosuhteet ovat olleet hankalia sekä norppien pesimiselle että pesien laskijoille. Pesäkinokset alkoivat sulaa jo helmikuun lopulla. Pesälaskentojen aikaan on ollut hankala tunnistaa edes sitä, minkä eläimen pesä missäkin lumikasassa on ollut.

Metsähallitus ei todennäköisesti pysty päivittämään kanta-arvioitaan pesälaskentojen perusteella.

Paras aika pesälaskennoille olisi ollut maaliskuun toiseksi viimeinen viikko, Koskela kertoo. Niin aikaisin norppia ei kuitenkaan haluttu mennä häiritsemään.

Kirjoittaja:
Piia Kaskinen