Karjalainen palasi juurilleen

Lappeenranta. Kaunista Veeraa näytelleen Assi Nortian tytär Sari Sarmas iloitsee Lappeenrantaan tulevasta patsaasta.

Liisa Kukkola

Sari Sarmas ei ole puhunut äidistään Assi Nortiasta lehdistölle sitten tämän kuolinvuoden 1989. Nortia oli tanssija ja näyttelijä, joka muistetaan parhaiten elokuvaroolistaan Kauniina Veerana samannimisessä elokuvassa.

Nortian näyttelemä roolihahmo herää patsaana eloon muutaman vuoden kuluttua, kun taiteilija Markku Hirvelä veistää Kauniin Veeran patsaaksi Sarmaksen nykyisen kotikaupungin Lappeenrannan keskustaan.

Sarmaksen mielestä on mahtavaa, että Kaunis Veera saa patsaansa.

-Patsas on hieno kunnianosoitus, vaikken olekaan ihan varma, mille: elokuvalle, Kauniille Veeralle, romanikulttuurille vai jollekin muulle. Joka tapauksessa mahtavaa, että patsas tulee Lappeenrantaan.

 

Elokuvan Kaunis Veera oli romani, joka erinäisten juonenkäänteiden jälkeen paljastui valkolaiseksi ja ruhtinaan tyttäreksi. Mutta sitä ennen Kaunis Veera on elokuvassa romani?-?tai mustalainen, niin kuin elokuvan valmistuvuonna 1950 vielä sanottiin.

Nykyisin ei olisi poliittisesti korrektia esittää romaneja lapsenryöstäjinä ja palauttaa päähenkilöä elokuvan onnelliseksi lopuksi valkolaiseksi.

-Veerahan taisteli elokuvassa oikeudestaan tehdä kuten halusi. Äidissä oli vähän samaa taistelijaa, hän oli aina vähemmistöjen ja heikompien puolella. Tanssikoulussaankin hänellä oli ryhmä näkövammaisille jo 1970-luvulla.

-Äiti oli myös feministi. Kun hän Tampereen Teatterissa pyysi samaa palkkaa kuin miehelle maksettiin samankokoisesta roolista, hän sai potkut.

Sarmas seurasi omalla urallaan sekä isänsä että äitinsä ammatteja. Tampereen kaupunginorkesterin trumpetistin tytär opiskeli Sibelius-Akatemiassa pianoa ja Tampereen konservatoriossa yksinlaulua. Näyttelijä-tanssijan tytär jatkoi äitinsä tanssikoulun pitoa Tampereella ja Kangasalla ja opetti siellä muun muassa jazz- ja show-tanssia.

Nykyisin hän tekee koreografioita teattereille sekä on freelance-tapahtumatuottaja.

 

Sarmas muutti viitisen vuotta sitten Lappeenrantaan, lähelle äitinsä syntymäkaupunki Viipuria.

-Tällä karjalaistemperamentilla Tampere oli minulle hieman liian rauhallinen. Lappeenrantaan tultuani sain ikään kuin juuret. Karjalaisuus on äidin ja äidinäidin kautta minulla verissä, ja nyt ympyrä on sulkeutunut.

Lappeenranta on ottanut paluumuuttajan hyvin vastaan. Lappeenrannasta on myös lyhyt matka Viipuriin.

-Olen käynyt Viipurissa ”itkemässä”. Olen nähnyt monta paikkaa ja rakennusta, joista äiti on kertonut. Voi vain kuvitella, millaista kaupungissa on ollut silloin, kun äiti on siellä asunut.

 

Sari Sarmas

Syntynyt 1964 Tampereella.

Muutti viisi vuotta sitten Lappeenrantaan.

Tapahtuma- ja ohjelmatuottaja, koreografi.

Trumpetisti Raimo Sarmaksen ja näyttelijä-tanssija Assi Nortian tytär.

Näytellyt Visa Mäkisen kahdessa elokuvassa, lukuisia teatterikiinnityksiä mm. Svesnka Teaternissa.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola