Kaukaan on tarkkailtava enemmän päästöjään

Lappeenranta | Hajuja pitää vähentää ja päästöjä vesistöön on valvottava entistä tiukemmin.

Kaukaan sellu- ja paperitehdas joutuu kiinnittämään lisää huomiota haju- ja vesistöpäästöihinsä.

Aluehallintovirasto (AVI) on tarkistanut tehtaan ympäristömääräykset vuoteen 2024 ulottuvaksi kaudeksi ja tiukentanut niitä hieman.

Päästörajat pysyvät pääpiirteissään ennallaan. Tiukennuksissa on kyse lähinnä entistä tiiviimmästä päästöjen tarkkailusta.

 

Esimerkiksi veteen päätyvän elohopean ja kadmiumin määrää on vastaisuudessa tarkkailtava säännöllisesti ja tiheämmin kuin vuositasolla.

Entistä tarkemmin on selvitettävä myös sulfaattien leviämistä ja laimenemisesta vesistössä.

– Tässä on varmaan Talvivaaran vaikutusta. Meilläkin tätä on jo vähän selvitelty, mutta nyt tehdään siis tutkimus, Kaukaan ympäristöpäällikkö Minna Maunus-Tiihonen kertoo.

Vuoden 2003 mustalipeäpäästön peruja on se, että vesistöön laskettavia COD-päästöjä (neutraloitu mustalipeä) seurataan yhä viiden vuorokauden jaksoissa, kun monilla tehtailla luvat ovat kuukausi- tai vuosilupia.

 

Haasteena Kaukaalla ovat olleet häiriöt hajukaasun poltossa. Hajuongelman huomioi myös AVI.

Ympäristölupapäätöksen mukaan haisevien rikkiyhdisteiden päästöjä on vähennettävä niin, että hajuja esiintyy mahdollisimman harvoin ja vähän aikaa.

Lupapäätöksessä määrätään, että hajukaasun keräily- ja käsittelyjärjestelmän toimintaa on seurattava tehostetusti ja korjattava tarpeen mukaan.

Kaukaan hajurikki- ja hiukkasrajat määritellään jatkossakin päivätasolla, vaikka EU-normit määrittävät hajurikkiyhdisteille rajat vain kuukausitasolla.

Melurajat pysyvät ympäristöluvan tarkistuksessa ennallaan. Kaukaan katsotaan onnistuneen meluntorjunnassa hyvin, joskin ELY-keskus lausunnossaan kaipaili kaikille laitoksille meluntorjuntaan tarkempia reunaehtoja.

Jätteiden hyötykäyttöä Kaukaankin on lisättävä. Muutos ei kuitenkaan johdu ympäristöluvasta, vaan jätelainsäädännöstä: ensi vuoden alusta alkaen orgaanisen aineen vieminen kaatopaikalle on kielletty.

 

Kaukaan ympäristöolot ja tuotanto eivät ympäristölupakauden aikana ole juuri muuttuneet. Toinen paperikone on pysäytetty, mutta sellutehdas on paperia isompi ympäristön kuormittaja.

Biojalostamon ympäristölupa hyväksyttiin 2011, ja se pitää tarkistaa ensi vuonna, kun toiminnasta on jo kokemusta.

Pieniä muutoksia päästörajoihin tulee siksi, että ne on määritelty Euroopassa voimaan tulevien yhteisten päästörajojen mukaan. Ne sallivat esimerkiksi nykyistä suuremmat typpipäästöt, mutta niiden merkitys ympäristölle on pieni.

Tässä on varmaan Talvivaaran vaikutusta.

Minna Maunus-Tiihonen

Lupa päivittyy

Kaukaan tehtaita koskeva ympäristölupapäätös on nähtävillä Lappeenrannan seudun ympäristötoimessa tai osoitteessa www.avi.fi/lupa-tietopalvelu. Päätöksestä voi valittaa Vaasan hallinto-oikeuteen 15.5. mennessä.

Kirjoittaja:
Seija Hackman