Koulujen lakkauttamisesta kolme valitusta

Luumäki. Hallinto-oikeuteen tehtyjen valitusten mukaan Luumäen kouluverkkoselvitys on yksipuolinen. Valitukset voivat viivästyttää Kirkonkylän ja Kannuskosken koulujen lakkauttamista.

Jonna Mielonen-Jumisko

Luumäen Kannuskosken ja Kirkonkylän koulujen lakkautuspäätöksestä on tehty kolme valitusta hallinto-oikeuteen. Valitusten mukaan lakkautuspäätösten taustalla ollut kouluverkkoselvitys on puutteellinen.

-Kannuskosken koulun osalta selvitys on tehty todella suppeasti ja siinä on huomioitu vain kaksi seuraavaa vuotta, lakkautuspäätöksestä valituksen tehnyt Sanni Simola sanoo. Hänen lapsensa olisivat tulevina vuosina menossa Kannuskosken kouluun.

Luumäen kunnanvaltuusto päätti maaliskuun alussa lakkauttaa Kannuskosken ja Kirkonkylän koulut ja siirtää niiden oppilaat Taavetin kouluun. Valtuuston päätöksen mukaisesti molemmat koulut lakkautetaan jo ensi syksynä.

Lakkautusten on laskettu tuovan kunnalle säästöjä.

 

Lakkautuspäätöksestä on valittanut hallinto-oikeuteen myös kunnanvaltuutettu Pentti Salenius (sd.). Hänen mukaansa valtuuston tekemä päätös on laiton.

Salenius kyseenalaistaa lakkautusten tuomat säästöt. Hän arvelee lasten siirtyvän Kaipiaisen kouluun Kouvolaan, jos Kannuskosken koulu lakkautetaan. Useimmilla koulumatka Kaipiaiseen olisi lyhyempi kuin Taavettiin.

-Siinä käy niin, että Luumäki menettää valtionosuudet ja joutuu vielä maksamaan koulukyydit kuntarajalle saakka.

Salenius ja Simola vaativat valituksissaan, ettei lakkautuspäätöksiä panna käytäntöön ennen kuin valitukset on ratkaistu.

 

Luumäen hallintojohtaja Helena Metsämuuronen ei vielä osaa arvioida, kuinka tehdyt valitukset vaikuttavat käytännön toimiin. Kunta ei ole vielä saanut tarkkaa tietoa valituksista.

Metsämuurosen mukaan valitukset eivät välttämättä estä koulujen lakkauttamista.

Aikataulua ne todennäköisesti hidastavat.

-Jos päätöksille tulee täytäntöönpanokielto, joudumme miettimään uusia ratkaisuja.

Kirjoittaja:
Jonna Mielonen-Jumisko