Melkein kymppitonnin Kimmosta äänikuningas

Keskusta| Keskustan viidestä kaakkoissuomalaisesta kansanedustajasta yksi on nainen

Kimmo Tiilikaisen yli 9 000 äänellä hankittu Etelä-Karjalan äänikuninkuus sekä Ari Torniaisen kansanedustajapestin uusiminen olivat Etelä-Karjalan keskustan vaalivoitot.

Tulos on hyvä, mutta aivan gallupien ennustamiin numeroihin ei keskusta yltänyt sen enempää Etelä-Karjalassa kuin uudessa Kaakkois-Suomen vaalipiirissäkään.

Keskustan kansanedustajamäärä uudessa vaalipiirissä on viisi, kun esimerkiksi Etelä-Saimaan gallup huhtikuun alusta ennusti puolueelle kuutta kansanedustajaa.

 

Keskustan eteläkarjalaisista kansanedustajista Tiilikainen on Ruokolahdelta ja Torniainen Lappeenrannasta.

Mikkelin seudulta Pertunmaalta tulee Jari Leppä, joka on ollut kansanedustajana jo useamman kauden. Savonlinnasta kansanedustajaksi äänestettiin Hanna Kosonen, joka on uusi samoin kuin Kouvolasta tuleva Markku Pakkanen, joka tosin on paluumuuttaja. Pakkanen putosi eduskunnasta vuonna 2011, mutta nyt hän palaa eduskuntaan saatuaan yli 6?200 ääntä.

Suurin yllätys on Hanna Kososen nousu kansanedustajaksi ensimmäisellä yrittämällä. Hän sai yli 6?500 ääntä ja peittosi muun muassa Olli Rehnin puolison Merja Rehnin monella tuhannella äänellä.

– Hanna Kosonen vetosi varmaankin nuoriin äänestäjiin ja naisiin. On harmi, ettei Etelä-Karjalan keskustan listoille saatu varteenotettavaa naisehdokasta. Äänestäjillä pitäisi olla valittavanaan kumpaakin sukupuolta. Jos ei ole naista, naisäänestäjät jäävät herkästi kotiin, Torniainen arvioi.

Etelä-Karjalan keskustalaisista kansanedustajista yksikään ei ole ollut nainen.

 

Ari Torniaisen vaalivalvojaisissa Lappeenrannan Tapavainolan seurojentalon tunnelma oli alusta alkaen vakaan luottavainen. Talolle kokoontuneet perhe, ystävät ja vaalityön tekijät luottivat Torniaisen uusivan pestinsä kansanedustajana.

– Entisenä laskentapäällikkönä en aivan jaksanut uskoa kuuteen kansanedustajaan, mutta viisikin on erinomainen tulos, Torniainen mietti puolueensa lopullista tulosta omassa vaalipiirissä.

 

Lappeenrannassa asuvasta mutta keskustan Itä-Savon piirin ehdokkaana olleesta Markku Heikkilästä povattiin ennen vaaleja mustaa hevosta ja uutta kansanedustajaa. Heikkilän äänimäärä oli reilut 2400, kansanedustajaksi valitun Torniaisen vajaat 5500.

– Tässä kävi nyt niin kuin kävi. En osaa tulosta arvioida, kun ei ole aikaisempaa kokemusta. Koko keskustan ääni- ja kansanedustajamäärä on minulle kyllä pettymys. Olin ajatellut, että keskustalaisten kansanedustajamäärä alkaa uudessa eduskunnassa vitosella, Heikkilä sanoi.

Tässä kävi nyt niin kuin kävi.

Markku Heikkilä

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola