Peruspalvelut saa nyt saman katon alta

Joutseno. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri keskittää peruspalveluitaan hyvinvointiasemille.

Matti Saarela

Joutsenon terveysasema on nyt virallisesti hyvinvointiasema. Talon uutta tehtävää juhlittiin torstaina pullakahvien merkeissä.

Talon nykyiset asukkaat vakuuttivat tyytyväisyyttään. Aino Syren, Aune Heiskanen ja Anja Koponen ovat asuneet talossa kahdesta kuuteen vuotta.

-Me tulimme juhlimaan. Pitäähän meidän olla täällä edustamassa, kun olemme tämän mammaklubin jäseniä, Koponen vastasi kysymykseen kuulumisista.

-Tässä on hyvä asua. Parempaa ei voisi olla, Syren täydensi.

Terveysaseman nimen vaihtaminen ei terveys- ja vanhustenpalvelujen johtaja Tuula Karhulan mukaan ole pelkkää kosmetiikkaa. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri on parhaillaan toteuttamassa uudistusta, jolla sosiaali- ja terveyshuollon peruspalvelut laitetaan alueilla saman katon alle.

Joutsenon terveyskeskus ehti toimia nykyisissä tiloissa yli 30 vuotta ennen kuin siitä tuli terveysasema ja nyt hyvinvointiasema. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen koordinaattori Tuula Partanen on paljasjalkainen joutsenolainen. Mutta hänkään ei muista ihan tarkkaan, minä vuonna terveyskeskus otettiin käyttöön.

Partasen mukaan tähän mennessä noin puolet Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin terveysasemista on muutettu hyvinvointiasemiksi.

-Homma on vasta puolivälissä. Lauritsala oli ensimmäinen, joka muutettiin. Sen jälkeen muutos on tehty Lemillä ja Ruokolahdella. Rautjärven hyvinvointiasema avattiin tammikuussa. Joutseno avattiin tänään ja avaamatta ovat vielä Parikkala, Savitaipale ja Luumäki ja Sammonlahti.

Partasen tehtävänä on muun muassa aktivoida järjestöjä yhteistyöhön hyvinvointiasemien kanssa. Järjestöjen edustajat neuvovat Joutsenon hyvinvointiasemalla ikäihmisiä sähköisten palvelujen käytössä.

-Meillä on täällä asiakastietokone ja järjestöjen ihmiset neuvovat sen käytössä, Partanen kertoi Partasen mielestä ihmiset ovat olleet pääsääntöisesti tyytyväisiä muutokseen.

-Tietenkin meillä on aina myös niitä ihmisiä myös täällä sosiaali- ja terveyspiirin sisällä, jotka laittavat heti jarrun päälle, kun puhutaan muutoksista. Täällä käytiin kipakka keskustelu, kun tämän talon vuodeosasto lakkautettiin.

Kirjoittaja:
Matti Saarela