Saimaata ulkoseiniin

Lappeenranta. Keskustan rakennusten tyhjiin seiniin on suunnitteilla suuria maalauksia. Taiteilijaryhmän teema on paikallisuus.

Maaria Drake

Tapanaisen talon seinässä komeillut hirvi ja karhu -maalaus ehti olla talossa vain pari vuotta. Jo tuossa ajassa siitä muodostui monen paikallisen ja turistin tuntema ja rakastama taideteos.

Taiteilija Jukka Hakasen vappuna 2012 tekemä muraali eli seinämaalaus katosi kaupunkikuvasta, kun Tapanaisen talo purettiin alkukeväästä 2014.

On mahdollista, että hirvi ja karhu tekevät paluun jossain muodossa tänä kesänä. Ryminä 2015 -ryhmä aikoo toteuttaa kymmenisen suurikokoista seinämaalausta Lappeenrannan keskustan paljaisiin seiniin kesän aikana.

 

Ryhmässä on hirven ja karhun luojan lisäksi mukana noin tusina taiteilijaa ympäri Suomea. Saman konseptin tapahtuma pidettiin viime vuonna Jyväskylässä, jossa toteutettiin suuri seinämaalauskatsaus hylätyllä paperitehtaalla. Syttyi into toteuttaa muraalikatsauksia Suomen eri kaupunkeihin vuosittain.

Lappeenrannassa Ryminä on osa Kalevatron-kaupunkifestivaalia, ja toteutuessaan muraalikatsaus olisi Suomen suurin. Tapahtuman puuhamies on Hoi sie -galleriaa pitävä Ville Silvennoinen.

Nyt haussa ovat seinät.

— Isoja, kokonaisia seiniä, joita eivät riko esimerkiksi ikkunat. Keskeisiltä paikoilta kaupunkikeskustassa, Silvennoinen asettaa kriteereiksi.

Seinä voi olla käytännössä mikä tahansa suuri pinta joko yksityisen tahon tai kaupungin omistamassa rakennuksessa.

Teosten tilaajille maalaukset eivät maksa, vaan ne toteutetaan Kaakkois-Suomen taidetoimikunnan myöntämän apurahan turvin.

 

Yksi yksityinen taho on jo ottanut Silvennoiseen yhteyttä, ja seinämaalauksesta on sovittu: Ainonkadulla Halkosaarta vastapäätä sijaitsevan kerrostalon taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Reino Saikkonen innostui ajatuksesta siitä kuultuaan.

— Mainitsin asiasta yhtiökokouksessa, ja kaikki tuntuivat hyrisevän tyytyväisyydestä, Saikkonen kertoo.

Talossa on tyhjä, valkoinen seinä, joka osoittaa Kaupunginlahdelle päin.

— Siihen sopisi mainiosti joku maalaus, esimerkiksi purjevene, Saikkonen pohtii.

Purjevene kuulostaa Silvennoisestakin hyvältä. Se myös sopii Ryminän kaavailemaan Saimaa-teemaan. Silvennoinen sanoo, että tekijöille annetaan toki taiteilijan vapaus, mutta maalausten aiheista voidaan neuvotella yhdessä teoksen tilaajan kanssa.

— Paikallisuus on tärkeä teema. Tavoite on saada kirjavuutta ja pysyvyyttä kaupunkikuvaan ja osoittaa, että pienelläkin budjetilla voi saada isoa muutosta aikaan alueella.

 

Ville Silvennoiseen voi ottaa yhteyttä sähköpostitse: [email protected]

Kirjoittaja:
Maaria Drake