Ojala-Tuomelan tontit jakoon

Lappeenranta. Uudelta asuinalueelta myydään, vuokrataan ja arvotaan 55 omakotitonttia. Kysyntä on hiljaista.

Heikki Sopanen

Lappeenrannan kaupunki panee tarjolle 103 uutta omakotitonttia eri puolilta kaupunkia. Tonteista 55 tulee tarjolle Ojala-Tuomelan uudelta asuinalueelta Myllymäen eteläosasta. Tontit myydään tarjouskilpailulla, vuokrataan tai arvotaan.

Kaupungilla on rakentamiseen valmiita tontteja tarjolla jo ennestään toistasataa, sillä omakotirakentaminen on historiallisen vähäistä.

Tontti-insinööri Esko Kivistö Lappeenrannan kaupungin kiinteistö- ja mittausosastolta sanoo, että viime vuosi oli hänen pitkän virkauransa hiljaisin.

-Viime vuonna luovutettiin rakentamiseen 21 omakotitonttia. Edellisen laman hiljaisimpana vuotena 1995 meni sentään 35 tonttia.

Rakentamisen ennätysvuosista 1980-luvun lopulla ollaan kaukana.

-Silloin tontteja meni omakotirakentamiseen vuosittain yli 200.

 

Uudet tontit tulevat tarjolle kahden viikon kuluttua. Niistä myydään tarjouskilpailulla 36 tonttia, vuokrataan 59 tonttia ja 22 vuokratonttia arvotaan. Arvottavat tontit ovat Ojala-Tuomelan alueella.

Kivistön mukaan mahdollisia rakentajia kiinnostavat Lappeenrannassa eniten Saimaan ranta-alueet ja keskustan läheisyys.

-Keskustan liepeiltä kysytään tontteja lähes päivittäin ja hiljaisimpinakin aikoina viikoittain. Niitä on meillä tarjolla kuitenkin vain poikkeuksellisesti, kun vanhoja sopimuksia päättyy ja tontti menee uudelleen jakoon. Tarjolla olevista Murheistenranta on ollut suosittu, samoin Ojala-Tuomelan alue lähellä olevien palvelujen vuoksi.

 

Kaupungin tonttien myyntihinnat ja vuokrat päättää kaupunginvaltuusto. Viimeisin hinnoittelu on tehty 2010. Kivistö sanoo, ettei tonttihinnoittelun muuttamisesta ole keskusteltu, eikä Kivistö pidä muutoksia tarpeellisina.

Tarjousten perusteella myydään tontit, joista ihmisten tiedetään kokemuksesta olevan valmiita maksamaan.

-Nämä kadun päässä, puiston reunalla tai järvinäköalalla olevat tontit myydään myyntitavoitteiden täyttämiseksi.

 

Kivistön mukaan osa tonteista arvotaan, koska arpominen on koettu oikeudenmukaiseksi silloin, kun erityisen kiinnostavia tontteja on tarjolla kysyntään nähden liian vähän.

-Arpominen antaa heikommassa tontinsaantitilanteessa olevalle mahdollisuuden saada tontti.

Vuokratonttien saajat päättää tekninen lautakunta kiinteistö- ja mittaustoimen virkamiesten laatiman luovutusesityksen pohjalta.

-Esitys tehdään kaupunginvaltuuston hyväksymän maapoliittisen ohjelman 2010 määräämin perustein. Tonttitarve laajasti harkittuna on tärkein valintaperuste, Kivistö kertoo.

 

Uudet OKT-tontit

Hakuaika on 27.4.-29.5.2015

Hakemus jätetään verkossa tai kirjallisesti.

Tontin varausaika on yleensä vuosi.

Varausmaksu on vuoden tonttivuokra.

Vuosivuokrat vaihtelevat alle 500 eurosta 2 700 euroon.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen