Iso luuta lakaisee Imatralla

Uudistus | Eksote vie valtaosan tehtävistä ja budjetista. Imatra kutistaa jäljelle jäävän organisaation.Eksoten hallinto taas lihoo.

Imatran kaupungin strategia sekä organisaatio uudistuvat ja hallinto joutuu laihdutuskuurille. Jos suunnitelma kaikkien Imatran sosiaali- ja terveyspalvelujen siirtymisestä Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiriin (Eksote) ensi vuoden alusta toteutuu, vastaa Eksote noin 60 prosentista kaupungin budjetista.

1 375 vakituisesta työntekijästä lähtisi 665 Eksoten leipiin. Lisäksi selvitetään, pitäisikö noin 70 ruokapalvelun työntekijää siirtää Eksoten käyttämään Saimaan tukipalvelut -yhtiöön.

Imatran kaupunginhallituksen asettamat työryhmät pohtivat, millaisella organisaatiolla Imatra jatkossa pärjäisi. Tuloksia ruoditaan jo kuun lopun hallitusseminaarissa.

– Kun valtaosa budjetista siirtyy muualle, emme enää tarvitse nykyisenlaista hallinto-organisaatiota. Asia koskee niin työntekijöitä kuin meitä luottamushenkilöitäkin, sanoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anna Helminen (kok.)

 

Työntekijät siirtyisivät Eksoteen liikkeenluovutuksella vanhoina työntekijöinä. Myös alan johto ja muu hallinto saavat töitä Eksotelta. Näin tapahtui myös silloin, kun Lappeenranta ja muut kunnat liittyivät Eksoteen.

Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen kehuu Imatraa ensimmäiseksi kunnaksi, joka perkaa Eksoteen liittyessään samalla oman organisaationsa.

– Esimerkiksi Lappeenranta ei tietääkseni pohtinut soten lähtemisen vaikutuksia hallintoonsa.

Helmisen mielestä kaupungin organisaation jättäminen ennalleen olisi ihan mahdoton ajatus.

– Tietenkin kaikki toiminnot pitää sopeuttaa uuteen tilanteeseen. Kun soteuudistus valtakunnallisestikin etenee ja yritetään vaikuttaa kestävyysvajeeseen, niin eihän kuntataso voi jättää rakenteitaan ennalleen. Imatralle jää teitten aurausta ja koulua, ja hallinto mitataan niitä varten.

Imatran kaupunginjohtaja Pertti Lintunen toteaa uuden strategian ja hallinnon luomisen aikataulun kiireiseksi. Esimerkiksi eläköitymisistä odotetaan helpotusta järjestelyihin.

 

Eksoten Itkonen sanoo, että myös Imatralta tulevalle hallintohenkilöstölle löytyy töitä, kuten on löytynyt muidenkin liittyneiden kuntien tulijoille. Tiukkoina aikoina pyritään yleensä ensin karsimaan hallinnosta. Eksote menee ainakin tilapäisesti toiseen suuntaan.

– Jonkun verran tulee hallintoon pöhöä, mutta se voi sulaa nopeastikin, kuittaa Itkonen.

– Joitakin henkilöitä voi lähteä oma-aloitteisestikin töihin muualle, jos he eivät saa haluamaansa työnkuvaa.

Eksotelta eläköityy vuosittain yli sata, jopa yli 130 työntekijää. Alalla työvoiman kysyntä kasvaa. Kaikille pitäisi riittää töitä.

Kaikki toiminnot pitää sopeuttaa uuteen tilanteeseen.

Anna Helminen

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju