Helppoa ratkaisua ei ole

Lemi. Kuukanniemen koulun tuhoutuminen on laittanut Lemin päättäjät puun ja kuoren väliin. Kunnan talouden rahkeet eivät tahdo kestää uusia miljoonainvestointeja.

Matti Saarela

Kuukanniemen alakouluikäisten lasten koulunkäynti on pakko järjestää tavalla tai toisella. Nykyinen väliaikaisratkaisu, jossa Kuukanniemen lapset jakavat Koulukeskuksen ahtaaksi käyneet tilat kirkonkylän lasten kanssa, ei voi olla pysyvää. Tilapäisjärjestely ei täytä perusopetuslain vaatimuksia.

Kuukanniemen alueen lasten vanhemmille kelpaa vain yksi ratkaisu. Kylään pitää rakentaa uusi koulu. Pontta asukkaiden vaatimuksille antaa se, että Kuukanniemen viime vuonna kosteusvaurioiden takia purettu koulu ei ollut mikään muutaman oppilaan kyläkoulu, vaan yli sadan alakoululaisen opinahjo.

Kuukanniemen lasten vanhempien mielipide tuli kerralla selväksi kunnan 28. huhtikuuta järjestämässä tiedotus- ja kuulemistilaisuudessa. Kunnan sivistystoimenjohtajan Raija Leikolan selvitykset eri vaihtoehdoista ja niiden aiheuttamista kustannuksista tyrmättiin.

Leikolan tekemän selvityksen mukaan kunnan kannalta suurimmat investoinnit vaatii ratkaisu, jossa Kuukanniemeen rakennetaan uusi alakoulu. Uusi koulu tulisi maksamaan kalusteineen lähes neljä miljoonaa euroa.

Halvin vaihtoehto, joka täyttää perusopetuslian vaatimukset, on rakentaa kylään pieni koulu, jossa olisi tilat esikoulun, ensimmäisen ja toisen luokan oppilaille sekä liikuntahalli koulun yhteydessä. Tällaisen minikoulun hintalappu on kalusteineen arviolta noin 1,5 miljoonaa euroa.

Kolmas vaihtoehto on laajentaa Lemin koulukeskusta ja rakentaa Kuukanniemeen erillinen liikuntahalli. Laajennuksen ja liikuntahallin yhteenlasketut rakennuskustannukset ovat kalusteineen arviolta alle 1,9 miljoonaa euroa.

Leikolan mukaan laskelmissa käytettyjä neliöhintoja ei ole tempaistu mistään hatusta, vaan ne perustuvat insinööritoimiston Kuukanniemen koulua varten tekemiin laskelmiin.

-Olen arvioinut kustannuksia samojen neliömäärien ja neliöhintojen perusteella. Laskelmat ovat tietenkin vasta alustavia ja suuntaa-antavia, Leikola sanoo.

Leikolan mukaan yleisötilaisuudesta saatu palaute otetaan tietenkin huomioon, kun suunnittelua jatketaan. Jo ensi viikolla tilasuunnitelmat käydään läpi yhdessä arkkitehdin kanssa.

Kolme eri vaihtoehtoa

1. Kuukanniemeen uusi koulu 0-6 luokille: tilakustannukset ja kalustaminen 3 974 000 euroa 2. Kuukanniemeen uusi koulu 0-2 luokille: tilakustannukset, liikuntahalli ja kalustaminen 1 460 000 euroa.

3. Lemin koulukeskuksen laajennus: tilakustannukset, kalustaminen ja Kuukanniemen liikuntahalli, kustannukset yhteensä 1 850 000 euroa.

Alakoulua Lemin koulukeskuksessa käy 222 lasta. Heistä puolet tulee Kuukanniemen puretun koulun alueelta. Esiopetuksessa Lemillä on 36 lasta.

Koulukuljetusten kustannukset ovat nyt vuodessa noin 330 000 euroa. Uuden koulun rakentaminen 0-2 luokkalaisille Kuukanniemeen vähentäisi koulukuljetusten kustannuksia noin 90 000 eurolla.

Kirjoittaja:
Matti Saarela