Jokaiselta esillä ainakin yksi työ

Lappeenranta. Lasten ja nuorten kuvataidekoulu täyttää 35 vuotta ja vaihtaa nimensä Lappeenrannan kuvataidekouluksi.

Liisa Kukkola

Lappeenrannan Linnoituksessa ei ole enää lasten ja nuorten kuvataidekoulua. Kuvataidekoulu ei kuitenkaan häviä Linnoituksesta mihinkään, koulun nimi vain lyhenee käytännön syistä Lappeenrannan kuvataidekouluksi – tosin samalla myös oppilaat vanhenevat.

-Monet lapsiaan kuvataidekoululle tuovat vanhemmat ovat toivoneet pääsevänsä itsekin opiskelemaan tänne. Ensi syksynä koululla alkaa ensimmäinen pilottiryhmä, kertoo kuvataidekoulun rehtori Hanne Kärki.

Kansalaisopiston ryhmistä kuvataidekoulun kurssi eroaa Kärjen mukaan tavoitteellisuudellaan. Ryhmä opiskelee eri tekniikoita eikä työskentele vain yhden tekniikan parissa.

 

Lasten ja nuorten kuvataidekoulu aloitti Lappeenrannassa vuonna 1980. Kaupunki remontoi Linnoituksen entisen vankilan sauna- ja pesutuvan kuvataidekoulun tiloiksi, joihin päästiin muuttamaan 2000-luvun alussa. Yhä edelleen koulun toimitilat ovat erinomaiset ja ihastuttavat kävijöitä.

35-vuotista taivaltaan kuvataidekoulu juhlii suurella näyttelyllä koulun omissa tiloissa galleria Kaakaopavussa, jonka seinillä on monta sataa työtä. Näyttelyn kuratoinnin periaatteena on ollut, että jokaiselta kevätlukukaudella koulussa opiskelleelta on näyttelyssä mukana ainakin yksi työ: joko kokonaan oma tai ryhmätyön osa.

Näyttelyn työt ovat kuvia saduista, taruista ja tarinoista. Yhtenä teeman innoittajana on ollut Ateneumin viime syksyinen Tove Jansson -näyttely, jonka kunniaksi Kaakaopapuun rakentuu muun muassa muumitaloa muistuttava kuusikulmainen satujen talo. Sen seiniltä löytyy kuvia Nalle Puhista, Aku Ankasta, elokuva Frozenista, Liisa Ihmemaasta sekä Jaakko ja pavunvarresta.

-Kuvat maalattiin ryhmätyönä, ja ryhmät hitsautuivat konkreettisessa työssä hyvin yhteen, kertoo koulun opettaja Raija Eklund.

 

Parhaimmillaan kuvataidekoulussa on ollut noin 400 oppilasta. Tällä hetkellä oppilaita on noin 200.

-Kun koulu aloitti, nuorten harrastusajasta oli paljon vähemmän kilpailijoita, rehtori Kärki toteaa.

Uutta joudutaan ideoimaan koko ajan. Lappeenrannan venäläisvähemmistölle koulu tarjoaa opetusta venäjäksi ja kuvataidetta voi harrastaa myös erityisryhmässä. Taipalsaarelaisille perustettiin viime syksynä oma ryhmä Saimaanharjun koululle. Myös Lemille ollaan perustamassa omaa ryhmää.

Kesäkuun alussa kuvataidekoululla on leiri 7-10-vuotiaille ja toukokuun toiseksi viimeisenä viikonloppuna 9-12-vuotiaille työpaja, jossa yhdistetään taidetta ja elektroniikkaa ötökkörobotiksi. Robotin tekemiseen ohjaa entinen Lappeenrannan kuvataidekoululainen Iiro Tujula.

Satuja ja tarinoita

Kuvataidekoulun 3-20-vuotiaiden opiskelijoiden töitä.

Tekniikoista esillä mm. öljyväri, lyijykynä, keramiikka, huovutus, sekatekniikka, elokuva ja valokuva.

Esillä myös yksi syventävien ja kaksi perusopintojen päättötyötä.

Kaakaopavun (Kehruuhuoneenkuja 6, Linnoitus) näyttely avoinna 16.5.-12.6.

Ma-pe avoinna 10-16 ja lauantaina 23.5. klo 10-15. Ilmainen sisäänpääsy.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola