Lappeenranta nousi pyörän satulaan

Pyöräilyviikko | Lappeenranta ansaitsi pyöräilykaupungin tittelin parantaessaan pyöräreittejä. Pyöräilevä väki sillä oli jo valmiina.

Pyörän pesu pineline-vedellä, kuivaus, ketjujen rasvaus ja tarvittavat säädöt. Lappeenrannan pyöräilijöiden tarjoama viiden euron pikahuolto kelpasi Airi Salmelalle. Hän polkaisi eilen Pikisaaresta satamaan ottamaan osaa pyöräilyviikon valtakunnalliseen avaukseen.

Hän laski, että oli viidettä kertaa tänä vuonna pyörän selässä.

— Ajan keskustaan asioille, ja voisin ajaa useamminkin, jos ei olisi noita mäkiä.

Hän pyöräilee kuntoillakseen, ja sitä varten hänellä on sykemittarikin, mutta asiointikäynnit voisi tehdä matalammallakin sykkeellä.

— Hammaslääkärin tuolissa istuessa hiki valui valtoimenaan.

Salmela tunnustaa, että keväisin häneen iskee usein pyöräkuume. Se panee vaihtamaan ajopeliä. Nyt kuume taitaa tuottaa avun mäkiongelmaan.

— Kahden viikon päästä minulle on tulossa sähköavusteinen pyörä, hän paljastaa.

 

Kirsti ja Raimo Varkama tulivat myös Pikisaaresta.

— Pyörä oli ihan pölyn peitossa, kun harvoin tulee ajettua. Kesästä viisi kuukautta menee mökillä Lemillä, ja pyörä on täällä Lappeenrannassa, Kirsti Varkama kertoo.

Raimo Varkama tunnustaa, että autoon on turhan helppo hypätä. Kuntoillessa tarttuu helpommin kävelysauvoihin kuin pyöränsarviin.

— Kävelysilta Pikisaaresta Kariniemeen avaisi hyvän pyöräilyreitin Taipalsaarentielle. Se varmasti myös lisäisi työmatkapyöräilyä siltä suunnalta, Raimo Varkama uskoo.

 

Työmatkapyöräily ja siitä saatava ilo on 25. pyöräilyviikon teema.

— Työmatkansa pyöräilevät tai kävelevät ihmiset ovat tutkitusti onnellisimpia. Työmatkapyöräily on myös työnantajan etu, vakuutti Suomi pyöräilee -hankkeen puheenjohtaja Antero Naskila avatessaan viikon.

Laskelmien mukaan jokainen pyöräilty kilometri kilauttaa yhteiskunnan kassaan puolesta eurosta euroon, kun polkija pysyy terveempänä.

Lappeenrantalaisten terveyttä edistetään viikon aikana monilla pyöräilytempauksilla. On geopyöräilyä, tempoajoa, ystävyyspyöräilyä ja maastoajoa. Koko viikon ajan voi pyörän kanssa etsiä 20 rastia, joista jo viisi löytämällä on osallisena arvonnassa. Pikavoittoina kunto kohenee ja kaupunki tulee tutuksi.

Kirjoittaja:
Kaija Lankia