Nuoret saavat tyhjän teatterin käyttöönsä

Lappeenranta. Etelä-Karjalan rahasto jakoi yli 400 000 euroa kulttuurin tukemiseen vuosijuhlassaan keskiviikkona. Rahaston oma kulttuurihanke tarjoaa näyttämön nuorille.

Riina Nokso-Koivisto

Tyhjäksi jäävä Lappeenrannan vanha kaupunginteatteri tarjotaan marraskuussa nuorten kulttuurintekijöiden käyttöön. Etelä-Karjalan kulttuurirahasto tukee tänä vuonna paikallista nuorisokulttuuria järjestämällä teatterissa festivaalin.

Viimeinen sammuttaa valot -festivaali kestää yhden viikonlopun, ja se on tarkoitettu kaikille eri taiteenlajien ja alakulttuurien harrastajille. Festivaalin organisoiminen maksaa rahastolle noin 30 000 euroa.

— Teatteriohjaaja Helena Anttonen herätti alun perin keskustelun, miten tätä käytöstä poistuvaa rakennusta voitaisiin hyödyntää, Etelä-Karjalan rahaston asiamies Päivikki Eskelinen-Rönkä kertoo.

Anttosen idea sai kannatusta, sillä hankkeessa nähtiin monia mahdollisuuksia. Festivaali on kunnianosoitus Lappeenrannan vanhalle teatterirakennukselle, jolla on ollut iso rooli kaupungin kulttuurielämässä elokuvateatterina ja teatterina.

Hankkeen avulla voidaan myös kartoittaa, millaista nuorisokulttuuria Etelä-Karjalasta löytyy. Samalla on tarkoitus tuoda pieniksi ryhmiksi pirstaloituneita alakulttuureja lähemmäs toisiaan.

Järjestäjät arvelevat, että festivaalin ikähaarukka olisi noin 15—29 vuotta.

 

Marraskuun 6.—8. päivä järjestettävää festivaalia koordinoi draamapedagogi Maria Fomin.

— Tarkoitus on, että nuoret tekevät itse omannäköisensä nuorisokulttuuritapahtuman. Sinne voi tuoda tarjolle periaatteessa mitä vain. Musiikkia, teatteria, tanssia, videoita, valokuvia, koruja, Fomin listaa esimerkkejä.

Teatterista löytyy perinteisen näyttämön lisäksi monenlaisia tiloja, joita nuoret voivat hyödyntää. Koska rakennus joka tapauksessa puretaan, sen seiniä tai lattioita ei tarvitse varoa, vaan pintoja voi hyödyntää taiteen tekemisessä.

Festivaaleilla järjestetään myös ohjattua toimintaa, jonka suunnittelu on Fominin mukaan vielä kesken. Näillä näkymin tapahtuma tarjoaa ainakin erilaisia työpajoja, kuten katutanssia, musiikkia, katutaidetta ja cosplay-puvustusta. Dokkarityöpajan tehtävänä on kuvata ja koostaa festivaalin tapahtumista taltiointi.

Lappeenrannan kaupunginteatteri purkaa pois oman tekniikkansa, mutta festivaalia varten tilataan erikseen valot ja äänentoisto. Lisäksi tapahtuman turvajärjestelyt edellyttävät muun muassa järjestysmiesten palkkaamista.

Yksi Maria Fominin tärkeimmistä tehtävistä on saada välitettyä festivaalista tietoa nuorille. Hän on yhteydessä kouluihin ja yhdistyksiin. Fomin painottaa, että kaikki tapahtumasta kiinnostuneet voivat ottaa suoraan yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen [email protected].

 

Viimeinen sammuttaa valot -festivaali on ainutlaatuinen tapahtuma siitäkin näkökulmasta, että lupaa tyhjän teatterin käyttämiseen ei heltiä mihin hyvänsä tarkoitukseen. Lappeenrannan tilakeskuksen vs. johtaja Pekka Oksman sanoo, että tilaa ei ryhdytä yleisemmin vuokraamaan ulospäin.

— Turvallisuuden näkökulmasta ei ole mikään pikku juttu mennä tyhjillään olevaan rakennukseen. Jos muita tiedusteluja tulee, niitä harkitaan tapaus kerrallaan.

Vanha teatterirakennus puretaan pois kesällä 2016.

 

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto