Tarjolla vaihtelevat SM-maastot

IMATRA. Karhumäen—Ukonniemen-lenkillä on hapottavia kumpareita, mutta myös monenmoista ratapohjaa. Janne Ukonmaanaho ja Kristiina Mäki ovat kilpailunjohtaja Lauri Asikaisen voittajasuosikit.

Kalle Sipiläinen

Karhumäen urheilukentän rapistuneeseen katsomoon rakennetaan väliaikaista maalikamerakoppia. Viikonvaihteessa sitä saatetaan tarvita, kun Imatralla käytävien maastojuoksun SM-kisojen juoksijoita laitetaan järjestykseen loppukirikamppailujen jälkeen.

— Reitti on vaihteleva, kuten rataa kierrelleet Oona Kettunen ja Tommy Ekblom jo sanoivatkin, kertoo kilpailunjohtaja Lauri Asikainen SM-maastot isännöivästä Imatran Urheilijoista.

Kahden kilometrin lenkillä on muutamia hapottavia kumpareita. Heti ensimmäinen nousu on petollinen. Se on jyrkkä, mutta jatkuu loivempana vielä pidemmälle. Tossujen alle mahtuu myös vaihtelevaa ratapohjaa. Alustana on niin nurmikkoa, hiekkapintaa, vanhaa pururataa kuin kivituhkaakin.

Asikainen kehuu lenkkiä yleisöystävälliseksi. Urheilukentän katsomosta näkee lähes koko reitin. Vielä paremmin kilpailuja voi seurata katsomoa vastapäätä olevan harjun päältä.

— Olemme tukeutuneet Ukonniemen valmiisiin latupohjiin ja kuntoratoihin. Lähdimme liikkeelle siitä, että mahdollisimman vähän tarvitsisi tehdä mitään uutta.

Edellisen kerran Imatralla juostiin SM-maastot kahdeksan vuotta sitten. Silloin kilpailtiin keskellä kaupunkia Linnalassa, jonne enää ei mahdu juoksemaan kauppojen sekaan.

Karhumäen—Ukonniemen-alue oli nyt alusta alkaen ykkösvaihtoehto maastojuoksujen järjestämispaikaksi.

— Kaupunki on kehittänyt Ukonniemeä, joten tänne kisoja lähdettiin ajamaan, sanoo Asikainen.

Imatran edellisten SM-maastojen kirkkain tähti oli esteiden silloinen Euroopan mestari Jukka Keskisalo. Hän on mukana nytkin, tosin Ylen kommentaattorina.

Järjestäjät kokivat takaiskun, kun Sandra Eriksson jätti ilmoittautumatta, vaikka talvella hän antoi luvan käyttää kuvaansa SM-maastojen mainonnassa.

— Onhan se pettymys, koska hän on mielestäni Suomen kirkkain tähti kestävyysjuoksussa tällä hetkellä. Tähän saakka hän on juossut maastot joka kevät. Syytä en tiedä, onko hän leirillä jossain vai onko hänellä ehkä pieni loukkaantuminen, pohtii Asikainen.

SM-maastot pinkaistaan sunnuntaina. Kilpailut alkavat lauantaina Flying Finns -junnumaastoilla ja Suomen Aikuisurheiluliiton eli veteraanien SM-kisoilla.

Miesten lyhyemmän matkan (4 km) suosikiksi Asikainen nostaa viime kesän esteiden EM-finalistin Janne Ukonmaanahon.

Kestomenestyjä Jussi Utriainen on ilmoittautunut molemmille matkoille. MM-kisojen maratonille jo valittu Henri Manninen juoksee pidemmän matkan (12 km).

Naisten suosikki on suomalais–tshekkiläinen Kristiina Mäki. Asikaisen alussa mainitsema juoksijalupaus Oona Kettunen osallistuu 22-vuotiaiden sarjaan.

Ikäluokkaa alempana 19-vuotiaissa kilpaileva Lappeenrannan Urheilumiesten huippulupaus Alisa Vainio lienee eteläkarjalaisista kovin menijä. Myös Parikkalan Urheilijoiden Panu Jantusta voi odottaa mitalitaisteluihin miesten neljällä kilometrillä.

SM-maastot Imatralla

Lauantai 9.5.

Aikuisurheiluliiton eli veteraanien SM-maastot klo 10.

Juniorien (9–13 v) Flying Finns -maastot klo 15.

Sunnuntai 10.5.

T15 4 km klo 11, P15 4 km klo 11.30, miehet 12 km klo 12, N19 4 km klo 12.55, M17 4 km klo 13.25, N22 4 km klo 13.55, M22 6 km klo 14.25, N17 4 km klo 14.55, naiset 6 km

klo 15.25, M19 6 km klo 16, miehet 4 km klo 16.30.

Kirjoittaja:
Kalle Sipiläinen