Tasa-arvolaista nousi haloo seurakunnissa

Tasa-arvo. Naispappi epäilee Lappeenrannan ja Savitaipaleen seurakuntia sukupuoleen perustuvasta syrjinnästä.

Matti Saarela

Lappeenrannan seurakunnan osa-aikainen kappalainen Pirkko Hänninen on tehnyt tasa-arvovaltuutetulle tasa-arvolain mukaisen selvityspyynnön. Hänninen pyytää tasa-arvovaltuutettua selvittämään, onko Lappeenrannan, Lappeen, Lauritsalan, Sammonlahden ja Savitaipaleen seurakuntien papinvirkoja täytettäessä toimittu tasa-arvolain mukaisella tavalla.

Papit virkoihinsa asettanut Mikkelin hiippakunnan tuomiokapituli on pyytänyt seurakunnilta selvitystä virkojen täytöstä.

Lappeenrannan seurakunnassa epäily koskee syksyllä käytyä kirkkoherran vaalia. Kirkkoherraksi valittu Hannu Haikonen muistuttaa, että kirkkoherra valitaan vaaleilla. Lappeenrannan seurakunnassa valinnan teki seurakuntaneuvosto.

-Valitusajat ovat menneet jo umpeen ja vaalin tulos on lainvoimainen, Haikonen ihmettelee.

Hän myös muistuttaa, että vaaleja koskee vaalisalaisuus. Hänninen ei saanut vaalissa yhtään ääntä.

Ehdokkaat kirkkoherran vaaliin asettaa tuomiokapituli. Ehdolla kirkkoherran virkaan olivat Haikosen ja Hännisen lisäksi Uudenkaupungin seurakunnan kappalainen Juhani Kapiainen ja Lappeen seurakunnan II kappalainen, rovasti Timo Rosqvist.

Lappeen seurakunnassa epäilys tasa-arvolain vastaisesta menettelystä koskee määräaikaisen seurakuntapastorin viran täyttöä. Tuomiokapituli määräsi virkaan Lappeen seurakunnan seurakuntaneuvoston esityksestä miehen.

-Määräaikaiseen virkaan oli 19 hakijaa, joista me kutsuimme arvioitaviksi kolme hakijaa, kirkkoherra Mika Lehtola kertoo.

Hänen mukaansa seurakuntaneuvoston valintaan vaikutti merkittävästi näille kolmelle järjestetty yllätystehtävä, jossa heidän piti antaa ilman ennakkovalmistelua laulu- ja puhenäyte.

Lauritsalan ja Sammonlahden seurakunnissa ei ole vielä saatu tuomikapitulille annettavaa lausuntoa tehtyä. Sekä Lauritsalan seurakunnan kirkkoherra Pentti Berg että Sammonlahden seurakunnan kirkkoherra Juha Eklund ovat vaitonaisia asian suhteen ja ärtyneitä asiaa koskevista kysymyksistä.

Sammonlahden seurakuntaan tuomiokapituli on määrännyt osa-aikaisen seurakuntapastorin virkaan miehen. Lauritsalan seurakunnassa papinvirkoihin on tänä vuonna valittu yksi mies ja kaksi naista. Lauritsalassa kaikissa kolmessa tapauksessa seurakuntapastori tai kappalainen on valittu määräaikaiseen viransijaisuuteen.

Savitaipaleen seurakunta valitsi 15 hakijan joukosta naisen seurakuntapastorin virkaan. Epäily tasa-arvolain vastaisesta menettelystä koskee äitiyslomalla olevan seurakuntapastorin viransijaisuutta.

Kirjoittaja:
Matti Saarela