Yhtä sirkusta, soittoa, tanssia ja näyttelemistä

Harrastukset. Saimi, Eino ja Anselmi Kaisanlahden säkenöivimmät hetket taideharrastuksissa liittyvät uuden oppimiseen. Ja Peter Panin ensi-iltaan.

Liisa Kukkola

Kaisanlahden sisarusten saaminen samaan aikaan keittiöpöydän ääreen vei viikon ja vaati monta aikataulusovittelua.

Einolla ja Anselmilla oli viikolla Taidekoulu Estradin sirkuskoulun kevätnäytös. Saimilla meni edellinen viikonloppu Lappeenrannan tanssiopiston kevätnäytöksessä ja viikko Lyseon lukioteatterin Nuori näyttämö -näytelmän parissa. Eino kävi tunneilla sekä musiikkiopistolla että sirkuskoulussa, Saimi tanssitunneilla ja Anselmi hioi sirkusopintojensa syventävien opintojen päättötyötään ja valmistautui sekä Taitaja-kilpailuun että Lahden sirkuskoulun pääsykokeisiin.

-Kevätnäytösten aikaan meillä on aina tavallista kiireisempää, Anselmi Kaisanlahti kertoo.

 

Sisaruksista nuorin, 14-vuotias Eino Kaisanlahti soittaa kontrabassoa ja käy Estradin sirkuskoulua. Kuten vanhemmat sisarukset aikanaan, Eino on musiikkiluokalla.

-Tällä hetkellä sirkus kiinnostaa enemmän kuin kontrabasson soittaminen. Suoritan tietenkin musiikkiopisto 3/3-tutkinnon, koska olisi tyhmää jättää asioita kesken, Eino Kaisanlahti sanoo.

18-vuotias Anselmi tietää, mistä pikkuveli puhuu. Hän itse lopetti rumpujen soittamisen, koska sirkuksen harrastaminen tuntui itselle sopivammalta.

-Olisin halunnut soittaa jotain muuta kuin klassista musiikkia. Sirkuksessa saa käyttää enemmän luovuuttaan kuin jonkun toisen säveltämien nuottien soittamisessa. Mutta ei musiikin harrastamisesta mitään haittaa ole ollut, vaan se on parantanut esimerkiksi rytmitajua Anselmi Kaisanlahti sanoo.

-Mutta Eino on todella hyvä kontrabassossa, hän on mukana musiikkiopiston orkesterissakin, Anselmi kehuu.

Sisarusparveen kuuluu neljäskin. Vanhin sisarus Elias Kaisanlahti opiskelee Etelä-Kymen ammattikorkeakouluissa rumpujen soittoa ja valmistuu aikanaan musiikkiammattiin. Einolla ei ole vielä hajua, miksi hän isona haluaa, mutta Anselmilla suunta on selvillä.

-Sirkusartisti. Olisi hienoa perustaa oma tai päästä johonkin olemassaolevaan nykysirkusryhmään, sellaiseen esimerkiksi kuin Race Horse Company.

 

Saimi Kaisanlahden, 16, musiikkiharrastus on virinnyt hieman viime aikoina, kun musiikkiluokkien aikainen opettaja on koonnut kuoron uudestaan. Musiikkia enemmän Saimi kuitenkin keskittyy tanssimaan ja näyttelemään. Saimin koulu, Lyseon lukio, on mukana Nuori näyttämö?-projektissa ja Saimi siten pitkästä aikaa mukana näytelmässä nimeltä Keltainen pallo. Aikoinaan hän esiintyi Lappeenrannan kaupunginteatterin musikaalissa Myrskyluodon Maija niin kuin Eino ja Anselmikin. Sisarusten isä Seppo Kaisanlahti on Lappeenrannan kaupunginteatterin näyttelijä.

-Sitä on tosi vaikea selittää, mutta teatteri tuntuu tosi hyvältä. Tanssissa puolestaan nykytanssi ja klassinen ovat sopivasti erilaisia keskenään. Nykytanssissa saa improta ja klassisessa baletissa tehdään tosi säntillisesti, Saimi sanoo.

 

Saimi esitti tanssiopiston kevätnäytöksessä vaativan nykytanssikoreografian yhdessä Tiia Laitisen kanssa. Esiintyminen pitkän harjoituskauden jälkeen on palkitsevaa, mutta taideharrastusten tähtihetket löytyvät useimmiten muualta kuin parrasvaloista.

-Se hetki, kun tajuaa omasta kropastaan jotain, miten se toimii ja mihin se pystyy, se on parasta, Saimi sanoo.

Anselmi ja Eino ovat samaa mieltä: onnistuminen tempussa, jota on harjoitellut pitkään, jää mieleen ja tekee sirkuksesta mahtavaa.

-Peter Panin ensi-illasta on jäänyt mahtavat fiilikset. Se oli paljon muutakin kuin näyttelemistä. Käytimme lavalla esimerkiksi myös akrobatiaa. Siinä esityksessä oli jotain taikaa, Anselmi ja Eino sanovat.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola