109 euroa neliöltä

Tukkikatu. Polan vaatetehdasta myydään puoleen hintaan. Saimaan ammattiopisto pyrkii edelleen pois Pallosta.

Juho Maijala

Polan vaatetehdasta myydään puoleen hintaan. Maanantaina kiinteistöyhtiön omistajat pudottivat hintaa 1,9 miljoonasta eurosta. Lappeenrannassa vuonna 2007 lopetettu vaatetehdas on nyt myynnissä 950 000 eurolla.

— Kun hinnasta putosi noin miljoona pois, niin nyt luulisi kiinnostavan. Kiinteistö on erittäin hyvässä kunnossa, Reim kiinteistövälityksen toimitusjohtaja Jari Vahviala kertoo.

Nykyisin Tukkikadun kiinteistö on tyhjillään. Tehdas rakennettiin kolmessa osassa vuodesta 1970 vuoteen 1989, jolloin viimeinen laajennus valmistui. Kiinteistö sijaitsee kaupungin omistamalla vuokratontilla.

Vahvialan mukaan tänä keväänä vaatetehtaalla on ollut yksi potentiaalinen ostajaehdokas, mutta ostopäätös on toistaiseksi jäänyt tekemättä. Viimeisimmän hinnanalennuksen jälkeen Polasta on tehty ostotarjous, mutta huomattavasti pyydettyä alhaisemmalla summalla.

8 700 neliön teollisuusrakennukselle ei ole helppoa löytää ostajaa. Alkuvuodesta 2014 pyynti rakennuksesta oli vielä 3,1 miljoonaa euroa.

Saimaan ammattiopisto Sampo pyrkii yhä eroon Tukkikadun kiinteistöistään. Apulaisrehtori Sakari Kivimäen mukaan Tukkikadulta lähdetään heti kun se on mahdollista. Päätöksiä ei kuitenkaan tehdä, ennen kuin saadaan varmuus opetusministeriön suunnitelmista.

— Hyvässä toivossa eletään, että 2—3 vuoden sisään päästäisiin Tukkikadulta pois. Nyt tarvitaan tieto koulutuksen leikkauksista, Kivimäki kertoo.

Sammolla on kolme kiinteistöä Tukkikadulla. Kaksi noin 40 vuotta vanhaa rakennus- ja metallialan opetuskäytössä olevaa rakennusta ja vanhan rikkihappotehtaan entinen päärakennus, joka on tällä hetkellä vuokrattu Etelä-Karjalan perhetyön kehittämisyhdistykselle.

Kivimäki arvioi, että 1970-luvulla rakennetut kiinteistöt sopisivat esimerkiksi varastoiksi tai pienteollisuuden käyttöön, mutta nykyaikaisiksi opetustiloiksi niistä ei ole. Rikkihappotehtaan punatiilinen konttorirakennus on suojelukohde.

Kivimäen mukaan ammattiopisto tarvitsee Tukkikadun kiinteistöjä tällä hetkellä. Niistä luopuminen vaatii kolmea muutosta: Sitä, että opetusministeriö lisää opiskelijoiden työssäoppimisjaksoja, nuorisoasteen opiskelijamäärä pienenee ja Armilan- sekä Pohjolankatujen toimipisteistä löydetään korvaavat neliöt.

Kirjoittaja:
Juho Maijala