Tuulivoima vastapuhuriin

Joutseno. Joutsenolaiset intoutuivat taistelemaan tuulimyllyjä vastaan. Tekninen lautakunta kuitenkin hyväksyi voimalat.

Anne Kotiharju

Tuulisaimaan suunnittelemat kaksi uutta voimalaa saivat vastustusryöpyn. Lappeenrannan Joutsenon Kaukkorvenkankaalle sijoittuvista voimaloista jätettiin nelisenkymmentä yksittäistä muistutusta sekä 63:n henkilön allekirjoittama yhteismuistutus.

-Tuli oikein kannanottotulva, toteaa Lappeenrannan kaupungin tekninen johtaja Jussi Salo.

Salo arvelee, että asukkailla on kokemuksia seitsemästä, Muukkoon jo valmistuneesta voimalasta.

-Jotkut ovat sinut niitten kanssa ja jotkut ilmeisesti eivät.

Lappeenrannan tekninen lautakunta päätti keskiviikkoiltana hyväksyä voimaloiden vaatiman suunnittelutarveratkaisun eli poikkeamisluvan. Jos päätöksestä sekä Tuulisaimaan jo hakemasta rakennusluvasta ei valiteta, saattavat tuulivoimalat pyöriä vuoden kuluttua.

 

Uudet tuulivoimalat sijaitsevat runsaan kilometrin Joutsenon suuntaan nykyisistä voimaloista. Uusien napakorkeus on 122 metriä ja lapojen kanssa 182 metriä, kun taas nykyiset jäävät niitä noin 30 metriä matalammiksi.

Kaupunginarkkitehti Erkki Jouhki paheksuu sitä, että joku oli jakanut Haukilahden, Pulpin ja Kuusiston alueelle postilaatikoihin kirjeen, jossa evästettiin muistutusten tekoon.

-Voimaloista ei ole mitään ongelmaa asukkaille. Huoli perustuu väärinkäsityksiin, arvioi Jouhki.

 

Yhteismuistutuksen mukaan tuulivoimalat sijoittuvat liian lähelle Haukilahden, Kuusiston ja Ahvenlammen asuinalueita. Voimalat aiheuttavat melu-, välke- ja varjostushaittoja. Lisäksi muistutuksessa todetaan, että suojaetäisyys asutukseen ei ole riittävä ja kiinteistöjen arvo alenee. Voimalat hallitsevat liikaa maisemaa, lapoihin kertyvä jää aiheuttaa vaaraa ja metsien virkistyskäyttö hankaloituu.

Kaupunki viittaa vastineissaan lukuisiin selvityksiin, joiden mukaan mitkään ohjearvot eivät ylity.

Asian valmistelu ei kuitenkaan sujunut aivan kömmähdyksittä. Kaupunki toteaa, että naapureiden kuuleminen viivästyi ”hakijatahon sisäisessä viestinnässä olleen väärinkäsityksen” vuoksi. Naapureille kuitenkin varattiin riittävästi aikaa jättää mielipiteensä.

Lisäksi vireilletulokuulutuksessa käytetty kuvaus melualueesta oli epätarkka.

 

Sääksiongelma jää ratkaisematta, myöntää kaupunki. Luonnontieteellisen museon ja Sääksisäätiön mukaan toinen voimala on riski Pöytharjunkankaalla sijaitsevan sääksen pesinnälle. Säätiö suositteleekin sääksenpesän ja tuulivoimalan väliseksi minimietäisyydeksi kahta kilometriä.

Kaupunki toteaa, että pesimärauha ei ole häiriintynyt nykyisistä voimaloistakaan eikä sääksien tiedetä törmänneen tuulivoimalaan.

Kaupunki joutui odottamaan pitkään Puolustusvoimien lausuntoa. Puolustusvoimilla ei ollut huomautettavaa.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju