Uutisen takaa. Parikkalan Syväoron kansainvälistäminen tyssäsi

Venäjän ehdotus rajanylityspaikan kansainvälistämisestä ajoneuvoliikenteelle ei saa Suomelta kannatusta.

Heikki Sopanen

Parikkalan Syväorosta ei tule kansainvälistä rajanylityspaikkaa. Etelä-Saimaan tietojen mukaan Suomi suhtautuu kielteisesti Venäjän ehdotukseen rajanylityspaikan kansainvälistämisestä ajoneuvoliikenteelle. Venäjän pääministeri Dimitri Medvedev on allekirjoittanut Syväoron kansainvälistämisestä päätöksen 13. toukokuuta, ja Venäjän esityksestä on kerrottu Suomen hallitukselle lähetetyllä nootilla.

Etelä-Saimaan lähteiden mukaan asia oli esillä 12. kesäkuuta ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa, jossa oli läsnä myös tasavallan presidentti. Valiokunta torjui ehdotuksen vedoten kansainvälistämisen korkeisiin kustannuksiin. Rajanylityspaikan vaatiman infran rakentamisessa puhutaan kymmenistä miljoonista euroista.

Valiokunnan päätöksestä ei ole saatu virallista vahvistusta. Valtioneuvoston viestintäjohtaja Markku Mantila kertoo, että valiokunnan asiat ovat salaisia ja niistä tiedotetaan se, mikä katsotaan tarpeelliseksi. Kesäkuun kokouksesta laaditussa tiedotteessa Syväorosta ei mainita mitään.

Parikkalan Syväoro on tilapäinen rajanylityspaikka, jonka kautta kulkee lähinnä tavaraliikennettä, pääasiassa puuta. Henkilöliikenne on ollut hyvin vähäistä. Rajanylityspaikan kansainvälistämistä on vatvottu vuosien ajan erityisesti matkailullisiin ja kaupallisiin hyötyihin vedoten.

Kansainvälistämisen puolesta ovat puhuneet esimerkiksi Etelä-Karjalan maakuntaliitto ja muut Itä-Suomen maakuntaliitot.

Tähän saakka Syväoron rajanylityspaikkaa on käsitelty julkisuudessa enemmänkin kaupallisena tie- ja liikennehankkeena. Uuden ulottuvuuden se sai ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan käsittelyssä. Valiokunta valmistelee tärkeät ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa sekä Suomen ulkosuhteita koskevat asiat, näihin liittyvät tärkeät sisäisen turvallisuuden asiat sekä tärkeät kokonaismaanpuolustusta koskevat asiat.

Ministerivaliokunta kokoontuu käytännössä yhdessä tasavallan presidentin kanssa, ja valiokunnan puheenjohtaja on pääministeri. Juha Sipilän (kesk.) hallituksessa valiokuntaan kuuluvat ulkoasiainministeri Timo Soini (ps.), puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.), ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok.), valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.), maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) ja elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.). Sisäministeri osallistuu asian käsittelyyn valiokunnassa silloin, kun käsitellään hänen toimialaansa liittyviä kysymyksiä.

Valtioneuvoston viestintäjohtaja Mantila sanoi Etelä-Saimaalle maanantaina, että Syväorosta pitää kysyä joko presidentin kanslialta tai pääministeriltä.

-Minä en voi sanoa asiasta mitään.

Presidentin kansliasta kerrottiin, että asiaa pitää kysyä sisäministeriöstä. Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) on esikuntineen niin kiireinen, ettei sieltä ole koko viikkoon ehditty muuta kuin pahoittelemaan kiirettä. Soittopyyntö on edelleen vetämässä.

Soitto puolustusministeriöön toi myös vesiperän. Ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan asioita ei kommentoida, koska ne ovat salaisia.

Parikkalan Syväoroa on kieputettu julkisuudessa melko monta kertaa viime vuosina. Ja kaikista pikkuliikahduksistakin on kerrottu varsin auliisti. Miksiköhän Syväorosta nyt tuli salainen asia?

Kirjoittaja on yhteiskuntatoimituksen toimittaja.

Miksiköhän Syväorosta nyt tuli salainen asia?

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen