Yli tuhat tyhjää neliötä

Toimitilat. Lappeenrannan Energian talot Valtakadulla ovat lähes tyhjillään. Tekeillä oleva kaavamuutos mahdollistaa tilojen monipuolisemman käytön.

Jonna Mielonen-Jumisko

Radio pauhaa aution toimistohuoneen seinällä. Lappeenrannan Energian Valtakadulla sijaitsevat tilat ovat olleet lähes tyhjät vuodenvaihteesta lähtien, mutta keskusradio toimii edelleen.

-Pöyry on yläkerrassa vuokralaisena, joten radiokin toimii siksi, Lappeenrannan Energian kiinteistövastaava Reino Pekkonen sanoo.

Pöyry on tällä hetkellä ainoa jäljellä oleva vuokralainen. Energiayhtiön viimeiset työntekijät muuttivat Simolantien tiloihin vuoden vaihteessa. Valtakadun tiloille etsitään uutta omistajaa.

Talot ovat valmistuneet 1929. Lappeenrannan Energia toimi niissä vuodenvaihteeseen saakka.

 

Asemakaavassa osa alueesta on rajattu yleiseen käyttöön. Parhaillaan käynnissä on kaavamuutos, joka laajentaa rakennusten käyttömahdollisuuksia.

-Uusi kaava mahdollistaa asumisen, palvelut ja toimistorakentamisen. Kaavaluonnos tulee nähtäville vielä kesäkuun aikana, kertoo Lappeenrannan kaupungin asemakaava-arkkitehti Maarit Pimiä.

Hänen mukaansa tavoitteena on tehdä väljä kaava, joka mahdollistaa rakennusten monenlaisen käytön.

Tulijoita tiloihin ei ole vielä ollut. Osa rakennuksista on Museoviraston suojelemia. Suojeltuihin rakennuksiin ei saa tehdä merkittäviä muutostöitä ilman Museoviraston lupaa.

Tilaa on myös paljon. Yhteensä taloissa on toimistotilaa tyhjillään noin 1?500 neliömetriä.

-Harva tarvitsee näin isoja tiloja, ja keskustan hintataso on korkea, Pekkonen sanoo.

Hän ei halua kommentoida rakennusten myyntihintaa. Tilat myydään tarjousten perusteella.

Jos ostajaa ei ilmaannu, myös toimistojen vuokraaminen voi tulla kysymykseen. Neliöhinta on 15 euroa.

-Kuluille pitäisi löytää kattaja. Tilojen tyhjillään pitäminenkin on kallista.

Kirjoittaja:
Jonna Mielonen-Jumisko