Juutisen kausi tuli kalliiksi

Teatteri. Ainoastaan oopperalippu sai vuonna 2014 enemmän julkista tukea kuin Lappeenrannan kaupunginteatterin pääsylippu.

Liisa Kukkola

Lappeenrannan kaupunginteatterin viime vuoden tuloista vain kymmenen prosenttia tuli lipunmyynnistä ja muista omista tuloista. Se on vähemmän kuin missään muussa suuressa tai keskisuuressa valtionosuusteatterissa Suomessa.

Kun liput menivät huonosti kaupaksi, julkinen tuki per pääsylippu nousi Lappeenrannan kaupunginteatterissa 175:een euroon, mikä on viime vuoden teatterilippujen Suomen tilastoennätys.

Ainoastaan oopperalippu sai euroissa laskettuna enemmän julkista tukea kuin Lappeenrannan kaupunginteatterin pääsylippu, kun julkisista avustuksista on vähennetty kiinteistömenot.

 

Lappeenrannan kaupunginteatterin julkiset tuet eivät nousseet viime vuonna, se sai valtionosuuksia reilun miljoonan ja kaupungin tuki oli vajaat kaksi miljoonaa euroa. Menotkaan eivät teatterissa nousseet indeksikorotuksia enempää.

Julkisen rahan osuus yhdestä myydystä pääsylipusta nousi sen vuoksi, että myytyjä lippuja oli niin vähän. Muissa teattereissa samalla avustusmäärällä myytiin enemmän lippuja, mikä alentaa julkisen tuen osuutta per pääsylippu.

Heinäkuun lopussa Lappeenrannan kaupunginteatterin johtajana lopettaneen Jari Juutisen viimeinen täysi vuosi oli lipunmyynnin suhteen katastrofaalinen. Vuonna 2013 katsojia (=myytyjä lippuja) oli 26?769 ja vuonna 2014 enää 14?131. Vähennystä oli lähes 50 prosenttia.

 

Lappeenrantalaista verorahaa eli kunnanavustuksia kului yhtä myytyä kaupunginteatterin pääsylippua kohti 99 euroa. Sekin on rutkasti enemmän kuin muissa samankokoisissa teattereissa tai kaupungeissa.

Esimerkiksi Kouvolan teatterissa kunnallista rahaa per myyty pääsylippu meni 38 euroa ja Kotkassa 41 euroa. Mikkeliläistä verorahaa kului vain 15 euroa, Mikkelin teatterin tuloista 35 prosenttia tuli lipunmyynnistä ja muista tuloista.

Kunnanavustuksen lisäksi teatterit saavat valtionosuuksia.

 

Teatteri Imatran omien tulojen eli pääsylippujen osuus kaikista tuloista oli lähes 35 prosenttia. Imatralaista rahaa per myyty pääsylippu kului vajaat 22 euroa. Julkisia avustuksia per myyty pääsylippu meni yhteensä vajaat 42 euroa.

Oopperalippu kallein

Eniten julkista tukea pääsylippua kohti saaneet teatterit* 1. Suomen Kansallisooppera 222 euroa 2. Lappeenrannan kaupunginteatteri 175 euroa 3. Joensuun kt 109 euroa 4. Rovaniemen teatteri 108 euroa 5. Espoon kt 103 euroa 6. Kokkolan teatteri 101 euroa 7. Riihimäen teatteri 93 euroa 8. Turun kt 89 euroa.

9. Wasa Teater 89 euroa

10. Kajaanin kt 83 euroa.

Kaakkois-Suomen teattereiden vastaavat luvut MIkkelin teatteri 30 euroa Teatteri Imatra 42 euroa Kouvolan teatteri 71 euroa Kotkan kt 76 euroa *Luvuista on vähennetty kiinteistömenot. Suuret ja keskisuuret kaupunginteatterit.

Lähde: Tinfon 2014 teatteritilastot

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola