Sisäilma varjostaa koulun alkua

Taipalsaari | Saimaanharjun yhtenäiskoulussa todetut sisäilmaongelmat eivät estä oppilaita palaamasta kouluun. Korjaustoimenpiteiden suunnittelu alkaa pian.

Saimaanharjun yhtenäiskoulun vanhassa osassa on kosteusvaurioita lattioissa, ulkoseinissä ja yläpohjassa. Kiinteistövahinkoihin erikoistunut yritys Polygon selvitti kesän aikana tarkemmin taipalsaarelaisen koulun sisäilmaongelmia ja niiden syitä.

Keväällä tehty suppeampi tutkimus paljasti kosteusvaurioita ja puutteita koulun rakenteissa. Jatkotutkimuksissa otettiin näytteitä ja avattiin rakenteita ongelmien laajuuden selvittämiseksi.

— Pääsimme nyt paremmin perille siitä, kuinka isolla alueella korjauksia on tehtävä, kertoo sisäilma-asiantuntija Mika Nenonen Polygonilta.

Kunnan sisäilmatyöryhmä arvioi, että tilat ovat vielä käyttökelpoisia, mutta toimenpiteisiin on ryhdyttävä.

Taipalsaaren sivistysjohtaja Kai Könösen mukaan arvot ovat osittain korkealla, mutta eivät niin merkittävästi, etteikö kouluun olisi turvallista palata.

— Syksyllä teemme lasten oirekyselyn, jonka pohjalta arvioimme asian kiireellisyyttä. Korjaussuunnitelmat, rahoituksen järjestäminen ja muut osa-alueet ottavat aikansa, mutta asia on hyvässä hoidossa ja etenee koko ajan, sanoo työryhmään kuuluva terveystarkastaja Tarja Lopperi.

— Oireilua on ollut, mutta ongelma on nyt tunnistettu ja hallittavissa, sivistyjohtaja Könönen sanoo.

Sisäilma-asiantuntija Mika Nenosen mukaan koulun muovimattopinnoitteissa tapahtuu hidasta hajoamista, joka johtuu alapohjan kosteudesta. Hajoamisen päästöt voivat aiheuttaa oireita.

Ulkoseinän ja lattian rajassa on pieniä vaurioita, jotka ovat luultavasti peruja koulun rakentamisen ajalta.

Rakenteiden läpi vuotaa ilmaa, ja samalla myös epäpuhtauksia pääsee sisäilmaan.

Koulun sisäilmassa havaittiin myös mineraalivillakuitua, jota irtoaa rakennuksen lämpöeristeistä ja ilmastoinnin äänieristeistä. Kuitua vuotaa rakenteiden läpi hengitysilmaan. Mineraalivillakuitu voi aiheuttaa ärsytysoireita hengityksessä, iholla ja silmissä.

Nenonen kertoi tutkimuksen tuloksista sisäilmatyöryhmälle keskiviikkona.

Könösen mukaan keskeisistä tuloksista on jo kerrottu myös oppilaiden huoltajille.

Korjaustoimenpiteiden suunnittelu käynnistyy lähipäivinä. Asiaa käsitellään Könösen mukaan ensi maanantaina kunnan johtoryhmässä ja sen jälkeen kunnanhallituksessa.

Kunta on tehnyt kesän aikana koulun pihalle salaojituksen, jotta vesi liikkuisi oikeaan suuntaan. Ilmanvaihtokanavia on puhdistettu ja tiloihin on tuotu siirrettäviä ilmanpuhdistimia.

— Puhdistimet ovat laadukkaita, ja ne poistavat epäpuhtauksia hengitysilmasta, Könönen kertoo.

Kirjoittaja:
Mira Mannersola, Elina Iiskola