Jyrki Sukulan silmän alla

Joutseno. Ravintola Luhtikammari suostui muutokseen. Tositelevisiosarjassa sen ruokalista ja sisustus uudistetaan.

Mira Mannersola

Joutsenolainen ravintola Luhtikammari on pitänyt oveaan lukossa tällä viikolla. Suljettujen ovien takana kuvataan jaksoa tositelevisiosarjaan Kuppilat kuntoon, Jyrki Sukula. Viimeinen kuvauspäivä on tänään perjantaina.

Ohjelmaan mukaan vinkattu Luhtikammari on Joutsenon vanhin ravintola. Se on toiminut Joutsenon keskustassa vuodesta 1963 lähtien.

Sarjaa tähdittävä kokki Jyrki Sukula pitää Luhtikammaria hyvin tyypillisenä suomalaisena ravintolana.

— Tällaisia on Suomessa varmaan eniten. Pienen paikkakunnan ainut sitkeä yrittäjä jatkaa vielä, mutta sen verran pelokkaana, että ei ole uskaltanut tehdä uudistuksia.

 

Luhtikammarissa käydään läpi sukupolvenvaihdosta. Sukulan mukaan nuorempaan yrittäjään on tärkeää valaa uskoa.

— Meidän tehtävämme täällä on auttaa löytämään ravintolan perusidea ja punainen lanka. Emme voi ohjata liikaa, sillä kannettu vesi ei pysy kaivossa. Yrittäjän on koettava onnistumista itse.

Sukulan mukaan Luhtikammarin etuna on tunnettu sijainti ja vuosikymmenten tuoma taloudellinen vakaus. Ongelmana on muutoksenpelko, mikä on Sukulan mukaan hyvin yleistä.

Ohjelmassa Luhtikammarin ruokalista muutetaan tuoreemmaksi ja raikkaammaksi. Myös ravintolan miljöö päivitetään. Torstaina televisioryhmä keräsi ruokalajitoiveita paikallisilta asukkailta Joutsenon torilla.

 

Ohjelman Facebook-sivulla julkaistussa videossa Sukula toteaa, että Joutsenossa ollaan jääräpäisyyden ytimessä. Hänen mukaansa Luhtikammarin omistajan, kuten monien muidenkin ravintoloitsijoiden, on ollut hankala nähdä vikaa omassa toiminnassaan.

— Reaktio ei ole ollenkaan poikkeuksellinen. Kenellekään ei ole helppoa se, että ulkopuolinen tulee kommentoimaan omia toimintatapoja.

Kuvauspäivien myötä yhteisymmärrystä on kuitenkin löytynyt.

— Kaikissa asioissa emme vielä ole maalissa, mutta perjantaihin mennessä olemme varmasti aika pitkälti samalla kannalla.

 

Kuppilat kuntoon -ohjelman kolmas tuotantokausi on Sukulan mukaan täynnä persoonia.

— Tuotantokaudella on paljon vahvoja luonteita. Tekijälle kausi on ollut raskas, mutta mukana on paljon hienoja onnistumisia. Joissain ravintoloissa kasvua on ollut jopa sata prosenttia, ja jotkin ovat löytäneet kokonaan uuden asiakaskunnan.

 

Kuppilat kuntoon, Jyrki Sukula

– Tositelevisiosarja, jossa kokki Jyrki Sukula auttaa suomalaisia ravintoloita.

– Kolmas tuotantokausi alkaa Nelosella 9. syyskuuta.

– Kauden 11 kohdetta kuvataan kevään ja kesän aikana.

– Ohjelman formaatti perustuu Gordon Ramsayn Kurjat kuppilat -sarjaan.

Kirjoittaja:
Mira Mannersola