Kaupunki aikoo takavarikoida aavelaivan

Lappeenranta | Ympäristölautakunnalle esitetään, että kaupunki ottaa Blue White Eaglen haltuunsa ja hankkiutuu siitä eroon.

Lappeenranta aikoo takavarikoida M/S Blue White Eaglen. Ympäristötarkastaja Toni Pöntelin esittää, että kaupunki myy tai romututtaa aluksen sen omistajan kustannuksella.

— Tilanne on edennyt siihen suuntaan, että nyt toimitaan. Se on hirveä riesa, alus rapistuu koko ajan lisää. Onneksi ei ole käynyt mitään, vaikka ihmisiä on käynyt siellä hillumassa, Pöntelin sanoo.

Ympäristölautakunta päättää asiasta tiistaina 11. elokuuta. Jos kaupunki päättää ottaa aluksen haltuunsa, ensimmäiseksi sen hävittäminen kilpailutetaan. Pöntelin toivoo, että alus romutettaisiin.

— Myynnistä voisi saadakin jotain takaisin, mutta romutuksessa on se etu, että alus todellakin häviää siitä. Jos lähdetään myyntilinjalle, niin täytyy varmistaa, että ostaja sitoutuu viemään aluksen pois. Me emme halua nähdä sitä siinä enää talvella.

 

Pöntelin ei halua arvioida, paljonko aluksen siirto ja romutus tulevat maksamaan. Hinta selviää kilpailutuksessa. Sen jälkeen saatavia peritään aluksen omistajalta Pekka Sivoselta.

— Omistaja on itse ilmoittanut olevansa varaton. Se tutkitaan vielä. Jos asia on niin, summa kaatuu kaupungille.

Saatavia on jo kertynyt. Pöntelinin mukaan aluksesta on tyhjennetty pilssivesiä 8 000 euron arvosta.

 

Aluksen omistavalle Sivoselle jää vielä mahdollisuus toimia. Ensimmäisen 30 päivän aikana päätöksestä ei tehdä mitään, joten Sivonen voi vielä siirrättää aluksen pois syyskuuhun mennessä.

Aluksen omistajalla on joka tapauksessa mahdollisuus valittaa päätöksestä Itä-Suomen hallinto-oikeuteen. Jos oikeus myöntää valitusluvan, Blue White Eaglea ei välttämättä päästä siirtämään.

— Jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan, siinä voi mennä jopa kolme vuotta. Se tulee eteen, jos on tullakseen, Pöntelin sanoo.

 

Etelä-Saimaa ei tavoittanut Pekka Sivosta kommentoimaan takavarikkouhkaa.

Kirjoittaja:
Juho Maijala