Kuppiloiden pudotuspeli alkamassa

Savitaipale | Poikkeuksellinen kahvila- ja ravintolarypäs kilpailee harvoista asiakkaista. Lomailijoiden rahat jäivät tänä vuonna saamatta.

Kahvila- ja ravintolapaikkojen määrä Savitaipaleella on noussut ennätyslukemiin. Vajaan 3 700 asukkaan kunnan keskustaajamassa toimii viisi ravintolaa sekä puolenkymmentä kahvipaikkaa.

— Tämänkokoisessa kylässä on käsittämättömän paljon ravintolapaikkoja. Suoraan voi sanoa, että paikkoja on liikaa. Kaikki eivät voi säilyä, kartanohotelli Olkkolan hovin isäntä Vesa Kopra arvioi.

Palvelutaso on kohdallaan kesän parhaina lomaviikkoina, kun Savitaipaleen väkiluku kaksin- tai jopa kolminkertaistuu. Tänä vuonna kuukauden kestävä huippusesonki jäi kuitenkin tavanomaista vaatimattomammaksi.

 

Savitaipaleen kunnan elinkeinoasiamies Eija Pajula ei pidä yli 1 100 asiakaspaikan määrää välttämättä ylimitoitettuna. Hän on huomannut jokaiselle yritykselle löytyvän päivittäisiä vakioasiakkaita.

Yrittäjien arviot kuluneesta kesästä vahvistavat tätä käsitystä. Vaikka sää oli kurja ja talous lamassa, valtaosa kahviloista ja ravintoloista sinnitteli vähintään siedettävään tulokseen.

— Lomailijoita oli paljon vähemmän kuin aiempina kesinä, mutta ruoka-asiakkaita kävi hyvin, yrittäjä Mika Laatikainen kahvila-ravintola Piilipuusta arvioi.

Ravintola Sahramin ja kahvila Muskotin omistaja Timo Kettunen pitää kulunutta kesää kohtuullisena. Samoin sesonkia luonnehtivat Torikahvilaa vetävä Silja Tyystjärvi sekä Fresto-ketjun toimitusjohtaja Nina Kuusimaa.

Päivi Eitomaan Burger Heavenille kesä oli onnistunut. Isot ryhmät ja perheet löysivät tiensä entisen kirkonkylän koulun ruokalaan.

Venesataman ranta-aitassa keväällä aloittanut Velhon aitta sen sijaan seisoo vetäjiensä ilmoituksen mukaan tienristeyksessä. Kahvilan ikkunassa oleva lappu kertoo aitan olevan mahdollisesti auki aurinkoisina päivinä.

Myös Olkkolan hoville kesä on ollut pettymys. Juhlien järjestäjät, yritysasiakkaat sekä venäläiset ovat kaikki loistaneet poissaolollaan.

— Kuluva kesä on ollut heikoin kymmeneen vuoteen, Vesa Kopra toteaa.

Kopran mielestä alalla on pakko erikoistua, ja siksi Olkkolan hovi on jo vuosia keskittynyt tilausravintolatoimintaan. Se ei miellytä kaikkia paikallisia, joiden mielestä kunnan omistaman kiinteistön tulisi olla avoinna kaikille kävijöille.

 

Yksikään yritys ei aio heittää kirvestä kaivoon, vaan suunnitelmia tehdään talvea ja ensi kesää varten. Myynnissä olevan Piilipuun toimintakin jatkuu entiseen tapaan myös kesän jälkeen.

Eija Pajula luottaa siihen, että myös ranta-aitta palvelee asiakkaita ensi kesänä. Vielä ei tiedetä, jatkaako nykyinen yrittäjä aloittamaansa toimintaa.

Suoraan voi sanoa, että paikkoja on liikaa. Vesa Kopra

 

Savitaipaleen keskustan kahvila- ja ravintolapaikat

Fresto Savitaipale: noin 80 asiakaspaikkaa sisätiloissa ja 40 terassilla.

Kahvila Muskotti ja ravintola Sahrami: 190 asiakaspaikkaa sisätiloissa ja yhteensä 88 kahdella terassilla.

Kahvila-ravintola Piilipuu: noin 100 asiakaspaikkaa sisätiloissa ja 100 terassilla..

Kartanohotelli Olkkolan hovi: noin 300 asiakaspaikkaa.

Kesäkahvila Velhon aitta: noin 20 asiakaspaikkaa.

Ravintola Burger Heaven: 120 asiakaspaikkaa sisätiloissa ja 50 terassilla.

Toimintakeskus Suvannon kahvio: noin 20 asiakaspaikkaa.

Torikahvila: 20 asiakaspaikkaa sisällä ja 20 terassilla.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen