Konnunsuolla joka neljäs ylimääräinen

Joutseno | Turvapaikanhakijoiden ennätyssuuri määrä on täyttänyt Joutsenon vastaanottokeskuksen äärimmilleen. Keskus etsii lisätiloja lähialueilta.

Joutsenon vastaanottokeskuksessa on noin sata asiakasta yli virallisen paikkamäärän. Konnunsuon entisessä vankilassa, Suomen suurimmassa vastaanottokeskuksessa, on normaalisti tilaa 300 turvapaikanhakijalle. Tällä hetkellä keskuksen tiloissa majoittuu noin 400 hakijaa.

Keskuksen johtaja Jari Kähkönen arvioi, että tilat eivät voi enää venyä juuri nykyistä suurempaan asiakasmäärään.

— Kovin paljon ei voi enää ottaa uusia hakijoita, jotta saamme järjestettyä asiakkaille edes säädylliset petipaikat. Tyhjänä on enää liikuntasali, johon teoriassa voisi järjestää patjamajoitusta. Haluaisimme kuitenkin pitää salin liikuntatilana, koska talvikausikin on edessä.

 

Entisissä selleissä on aiemmin majoittunut kahdesta kolmeen asiakasta. Nyt samoissa huoneissa neljä henkilöä nukkuu kerrossängyissä.

Alkukesällä osa huoneista oli poissa käytöstä remontin vuoksi. Nyt ne ovat täynnä asukkaita.

Myös parikymmentä huonetta, joita pidettiin tyhjillään äkillisiä tilanteita varten, on nyt majoituskäytössä. Televisiohuoneessakin nukkuu monta turvapaikanhakijaa.

Entisen vankilan tiloista on tyhjillään enää sellirakennuksen puolikas, josta saisi majoituskelpoisen vain remontoimalla.

— Pyrimme kyllä purkamaan ruuhkaa kuukauden sisällä ja palauttamaan alkuperäiseen käyttöön ne tilat, joissa on nyt tilapäismajoitusta. Tilanne kuitenkin elää, ja porukkaa näyttää riittävän jatkossakin.

 

Vastaanottokeskus on jo pitkään etsinyt lisätiloja, mutta nyt etsintä on kiihtynyt. Kähkösen mukaan toiveissa on 150—200 lisäpaikkaa.

Joutsenossa on jonkin verran tiloja, jotka saattaisivat sopia turvapaikanhakijoiden majoittamiseen. Kähkösen mukaan majoitusta voisi siirtää melko helposti esimerkiksi entiseen hoivakotiin Hopeajoutseneen, joka on tällä hetkellä tyhjillään.

Keskukselle on tarjottu useitakin tyhjillään olevia tiloja. Sopimuksia ei kuitenkaan ole vielä tehty. Kähkösen mukaan ensin tarvitaan varmistus rahoituksesta ja sen jatkumisesta. Asiaan saadaan selvyyttä todennäköisesti syyskuun aikana.

 

Konnunsuolla henkilökunnalla on kädet täynnä töitä, ja aika riittää vain välttämättömimpiin tehtäviin. Keskuksen arjessa pärjäillään silti ruuhkasta huolimatta. Ahtaus ja jonottaminen harmittavat välillä asiakkaita, mutta suurin osa ymmärtää tilanteen.

— Keskuksessa on hieman levottomampaa, mutta turvallisuustilanne ei ole heikentynyt. Erimielisyyksiä voisi tulla herkemmin, kun kaverin naama on koko ajan lähellä. Toistaiseksi sopu on kuitenkin säilynyt, Kähkönen kertoo.

Kirjoittaja:
Mira Mannersola