Niemi jää luonnon tilaan

Kaupunki on perääntymässä Tyysterniemen kärjen kaavoituksessa. Niemenkärki aiotaan osoittaa virkistyskäyttöön.

Tyysterniemen asukkailta pääsee helpotuksen huokaus. Tyysterniemen kärjen kaavoittaminen asuinrakentamiseen on peruuntumassa.

Kaupungin tekninen johtaja esittää nyt, että alue osoitettaisiin virkistyskäyttöön. Tekninen lautakunta käsittelee asiaa keskiviikkona.

– Täällä ovat kaikki yhtä mieltä siitä, että hyvä kun peruuntuu. Jos niemenkärkeen olisi tullut luksusalue, se olisi ollut pois tavallisilta kaupunkilaisilta, asuinalueen reunassa asuva Jaana Tanhuanpää sanoo.

Hänen puolisonsa Timo Tanhuanpään mukaan Tyysterniemessä on paljon liikkujia. Koirien ulkoiluttajat ovat liikkeellä aamulla, työpäivän jälkeen ja illalla.

Tanhuanpäätkin liikkuvat luonnossa viikoittain ja käyvät usein uimassa. Niemen lukuisat rantakalliot ovat suosittuja auringonotto- ja uintipaikkoja.

 

Kaupunki perustelee rakentamatta jättämistä asukkaiden vastustuksella ja alueen runsailla luontoarvoilla. Lisäksi Tyysterniemen kärki on Voisalmen ja Tyysterniemen asukkaille tärkeä, aktiivisessa käytössä oleva virkistysalue.

Luontoarvoista nostetaan erikseen esille alueelta löytyvä rehevä lehtolaikku sekä kallioilla kasvava isomaksaruoho, joka on erittäin uhanalaisen perhosen, kalliosinisiiven, ravintokasvi.

 

Lähistöllä asuva Birgitta Nakari oli kameran kanssa liikkeellä perjantaina iltapäivällä Tyysterniemen rantakalliolla. Hänestä olisi ollut harmi, jos niemenkärki olisi päätetty rakentaa. Nakari on tyytyväinen asian saamaan käänteeseen.

Uimassa käynyt Hannu Kuorikoski on myös hyvillään.

– Virkistysalueita ei ole enää kovin paljon jäljellä. Tyysterniemen kärki on kuin luonnonpuisto.

 

Valmisteilla olevassa osayleiskaavassa alue oli määrä varata pien- ja rivitaloille.

Asuntorakentamista on perusteltu kaupunkirakenteen tiivistämisellä kestävän kehityksen mukaisesti. Saimaa-maisemaan olisi saatu houkuttelevia tontteja, joilla olisi voitu kilpailla hyvistä veronmaksajista seudun muiden kuntien kanssa.

Alue on lisäksi jalankulku- ja pyöräilyetäisyydellä keskustan palveluista ja helposti liitettävissä olemassa olevaan kunnallistekniikkaan.

 

Voisalmensaaren asukasyhdistys keräsi jo vuonna 2011 yli 3 000 nimen adressin Tyysterniemen kärjen puolesta. Asiasta tehtiin viime keväänä myös kuntalaisaloite.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari, Ilpo Leskinen