Pitkä päivä tai viikko vieraissa

Lukiot.  Kymmenet Etelä-Karjalan lukiolaiset matkustavat kouluun toiselle paikkakunnalle. Kiristynyt kisa lukiopaikoista satoi etenkin Savitaipaleen laariin.

Kaija Lankia

Savitaipaleen lukiossa aloittaa seitsemän lappeenrantalaista lukiolaista. Kunta joutui etsimään osalle heistä asunnon, koska liikenneyhteydet ovat huonot.

— Kolmen aikaan ei enää kulje suoraa vuoroa Lappeenrantaan. Aamulla kahdeksaksi Savitaipaleelle pääsee, mutta jos ei asu kaupungin keskustassa vaan kauempana, yhteydet ovat huonot, rehtori Markku Tani kertoo.

Huonoista yhteyksistä huolimatta Savitaipaleen lukiolla menee maalaislukioksi hyvin. Lukion ensimmäisen luokan aloittaa 32 oppilasta, joista joka kolmas on ulkopaikkakuntalainen. Kun keskiarvo ei riitä Lappeenrannan lukioihin, Savitaipale on mieluinen vaihtoehto.

Pienet lukiot saavat yhä korotettua valtionosuutta. Lappeenrantalaisoppilaat tuovat yhtensä noin 70 000 euroa kunnan kukkaroon.

— Heistä tulee myös lisäkuluja, kun pitää opettaa kahdessa ryhmässä ja syödäkin pitää. Lisäkustannukset ovat yli 20 000 euroa, Tani laskee.

Toiseen suuntaan liikenteessä on ollut yksittäisiä oppilaita. Tänä vuonna pari savitaipalelaista aloittaa Lappeenrannassa ja yksi Helsingissä Kallion ilmaisutaidon lukiossa.

 

Parikkalan lukio saa uusia oppilaita Savonlinnan Punkaharjulta, jonka lukio lakkautetaan vuoden päästä.

— Ensimmäiselle luokalle tulee nyt kolme savonlinnalaista, toiselle yksi, rehtori Riitta Lonka kertoo.

Tulijoita voisi olla enemmänkin, jos julkinen liikenne palvelisi Savonlinnasta Parikkalaan kouluun kulkevia. Punkaharjulaiset lukiolaiset ovat joutuneet ratkomaan kyytiongelmansa itse.

— Kunta ei kyytejä järjestä, kun joutuisi sitten kuljettamaan myös ammattikoululaiset.

Toisin päin liikenne pelaa, mutta Longan mukaan Savonlinnaan menee Parikkalasta vain yksittäisiä lukiolaisia silloin tällöin, lähinnä taidelukioon.

Parikkalan lukiossa on 51 oppilasta, joista 16 aloittaa nyt lukion.

— Alkukeväästä tuntui, että tämä sulaa kokonaan käsiin, kun hakijoita ei tuntunut olevan. Jos järjestämisvastuulaki olisi tullut voimaan, olisi se ollut meidän loppumme, Lonka toteaa.

 

Luumäelle on runsaasti linja-autovuoroja Lappeenrannasta, mutta Taavetin lukio ei niistä ole juurikaan hyötynyt. Nyt ensimmäisen luokan aloittavista 17 oppilaasta yksi on Lappeenrannasta ja yksi Miehikkälästä.

Lappeenrannan suuntaan meneviin autoihin nousee aamuisin muutama lukiolainen.

— Jurvalan alueelta mennään hanakammin Lappeenrannan lukioihin, rehtori Pekka Hyvärinen kertoo.

 

Rautjärven lukioon pisimmän matkan tekee lappeenrantalainen, jonka keskiarvo ei riittänyt Lappeenrannan kouluihin, rehtori Janne Hirvonen kertoo.

Imatralaiset eivät ole Rautjärvelle hakeutuneet, mutta Rautjärveltä matkataan Imatralle.

— Aina joku menee sinne IB-lukioon tai muulle erityislinjalle.

Kirjoittaja:
Kaija Lankia