Pommin kappale säikäytti kaivajat ja arkeologit

Joutseno. Pommin siiveke löytyi Kuurmanpohjan kaivauksissa 30 sentin syvyydestä. Armeija totesi esineen ja alueen vaarattomiksi.

Ilpo Leskinen

Rajan kirot muistuttivat itsestään Joutsenon Kuurmanpohjan arkeologisilla kaivauksilla. Muilamäen kaivausmontusta löytyi pommin kappale. Tapaus sattui viime viikon torstaina, kaivausten toiseksi viimeisenä päivänä.

Kaivaus keskeytettiin löytöpaikan kohdalla, ja asiasta ilmoitettiin Kaakkois-Suomen rajavartiostoon. Löydös on tiettävästi ensimmäinen laatuaan Suomen arkeologisissa kaivauksissa.

 

Kaivauksia johtanut arkeologi Tapani Rostedt kertoi, että armeijan käyneet kaivajat tunnistivat metalliesineen pommin kylkivakaajaksi tai siivekkeeksi.

30 sentin syvyydestä löytynyt kappale oli kymmenisen senttiä halkaisijaltaan.

Tilanne oli jännittynyt. Tuolloin ei Rostedtin mukaan vielä tiedetty, onko maahan hautautunut pommin osia enemmänkin tai löytyykö kaivausmontusta suutariksi jäänyt pommi.

 

Kaakkois-Suomen rajavartioston tiedotussihteeri Mervi Vainikkala-Ranta kertoo, että ilmoituksen saatuaan rajavartiosto pyysi puolustusvoimilta virka-apua.

Puolustusvoimat lähetti ryhmän tutkimaan paikkaa. Kaivausalue lähiympäristöineen käytiin läpi metallinetsimillä.

Alueelta löytyi yksittäisiä pommin kappaleita, mutta paikka todettiin kaikkinensa turvalliseksi. Arkeologit ja kaivajat eivät olleet vaarassa.

 

Muilamäki on yksi jääkauden jälkeisen Suomen vanhimmista asuinpaikoista. Sillä on ikää 10 400-10 500 vuotta. Saarenojan asuinpaikka kilometrin päässä on noin 10 700 vuotta vanha. Sitä on tutkittu aiempina vuosina.

Muilamäen asuinpaikka olisi Rostedtin mukaan voinut tuhoutua, jos kaivausmontusta olisi löytynyt räjähtämätön pommi ja se olisi jouduttu räjäyttämään paikan päällä.

 

Löydös liittynee jatkosodan alun tapahtumiin kesällä 1941.

-Kylkivakaaja oli 50 asteen kulmassa siten, että pommi oli tullut selvästi idästä päin. Vaikka olimme rajavyöhykkeellä, ei olisi tullut mieleenkään, että jotain tällaista voisi sattua, Rostedt kertoo.

Rostedt ei ole kuullut, että kaivauksissa olisi aiemmin löytynyt mitään pommiin viittaavaa. Vastedes pitää hänen mukaansa harkita sitä, että rajan pinnan kaivauspaikat käydään läpi metallinetsimellä ennen kaivamista.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen