Saimaan kuollut sampi jäänee mysteeriksi

Vieraslajit. Saimaan kanavassa nähtiin sunnuntaina todennäköisesti kuollut sampi. Imatralla sammen kasvatus lopetettiin helmikuussa.

Pia Vainikka

Rantakivikossa Saimaan kanavassa havaittiin sunnuntaina harvinainen vieras. SM-onkikilpailun valvoja Marko Ekroth bongasi Kansolan sillan alapuolelta kuolleen sammen.

Sampi oli jo mädäntynyt. Ekrothin arvioiden mukaan kala oli metrin mittainen ja painoi noin kolme tai neljä kiloa. Ekroth tunnisti sammen vaaleasta mahasta, viiksistä ja suusta. Hän on Myllykosken Jokamieskalastajissa, joilla on sampiallas paikkakunnallaan.

-Ei ollut mitään epäselvyyttä, että se olisi ollut joku muu kala.

Ekroth olisi nostanut sammen Saimaasta ylös, muttei löytänyt tarpeeksi pitkää keppiä. Ohi ajanut laiva laittoi löydöksen liikkeelle.

Sammen alkuperä on hämärän peitossa. Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Lauri Urho pitää todennäköisimpänä, että kala on kasvatuksesta karannut siperiansampi.

Imatralla Stora Enson Tainionkosken tehdasalueella toiminut sampikasvattamo lopetti kuitenkin helmikuussa. Caviar Empirikin omistaman kasvattamon sammet myytiin tai teurastettiin. Empirikin toimitusjohtajan Seppo Kapasen mukaan laitoksesta vietiin lopettamisen aikaan kaloja vain kuolleena.

-Meidän sampemme olivat löydettyä yksilöä pienempiä.

 

Kalastusmestari Tomi Mennan mukaan Tainionkosken kalalaitos on rakenteeltaan sellainen, ettei sieltä olisi voinut kala päästä karkuun.

Vuoksen kalastuspuistossa sampia ei ole ollut moneen vuoteen, kalastuspuiston Taisto Kainulainen kertoo.

Menna uskoo, että sampi on noussut kanavaan Itämerestä. Suomenlahdella Venäjän rannikolla kasvatetaan sampia verkkosumpuissa, joista karkulaisia voi päästä mereen.

Etelä-Karjalan kalatalouskeskuksen toiminnanjohtaja Aarno Karels pitää yksilön tuloa Itämerestä epätodennäköisenä, koska hän ei ole koskaan kuullut vastaavasta tapauksesta. Laivareitin takia hän ei sanoisi sitä kuitenkaan mahdottomuudeksi, ja sampi on vaelluskala.

-Yksi mahdollisuus on, että joku on sen sinne kuolleena heittänyt, hän sanoo.

Erikoistutkija Urhon mukaan kalan alkuperä olisi helpommin arvioitavissa, jos sampilajin pystyisi tunnistamaan. Mätä sampi jatkaa kuitenkin matkaansa kanavassa.

Kirjoittaja:
Pia Vainikka