Sarviniemi-kaupat kiinni syyskuussa

Taipalsaari. Metsähallitus ostaa alueen ja luovuttaa sen puolustusvoimien hallintaan.

Heikki Sopanen

Sarviniemen alue Taipalsaarella siirtyy näillä näkymin Metsähallituksen omistukseen syyskuun lopulla. Kauppahinnaksi alueen omistajien kanssa on sovittu 3,3 miljoonaa euroa. Omistajat hyväksyivät heinäkuussa Metsähallituksen tarjouksen, kun vaihtoehtona oli alueen pakkolunastaminen valtiolle.

Maakauppapäällikkö Perttu Finne Metsähallituksesta sanoo, että kaupan toteutuminen edellyttää vielä muun muassa rahoitusjärjestelyjen vahvistamisen.

-Mikään ei ole varmaa ennen kuin nimet ovat paperissa, koska mitään esikauppasopimuksia ei ole tehty. Neuvotteluissa on kuitenkin päästy yhteisymmärrykseen, ja lähdemme siitä, että kauppa toteutuu.

Finne kertoo, että nyt edetään vapaaehtoisten kauppojen mukaisesti, ja pakkolunastusmenettely loppuu siinä vaiheessa, kun kauppakirja allekirjoitetaan. Jos kauppoja ei synny, mennään lunastusmenettelyyn.

Metsähallitus toteuttaa kaupan Puolustusvoimien esityksestä ja luovuttaa omistukseensa siirtyvän maa-alueen puolustusvoimien hallintaan.

Maakauppa maksetaan Metsähallituksen investointirahoista. Finnen mukaan Sarviniemi-kaupassa mennään investointitavoitteen yli, mutta ylitys huomioidaan seuraavan vuoden rahojen käytössä.

-Puolustusvoimien tarkoituksiin on kohdistettu aiemminkin tietty osuus maakaupparahoistamme.

Kaupat tehdään käytännössä lappeenrantalaisten Jukka Sunisen ja Unto Karjalaisen kanssa. Kaksikko omisti Sarviniemen aiemman omistajan, Saimaa Spirit?-yhtiön, jonka toiminta lakkasi viime vuoden lopussa. Tällä hetkellä Suninen ja Karjalainen omistavat alueen uusien yritystensä kautta.

Taipalsaaren kunta haluaisi kaavoittaa vuosikausia tyhjäkäynnillä olleen Sarviniemen alueen virkistyskäyttöön. Kunnanjohtaja Jari Willmanin mukaan alueen kehittämisellä alkaa olla jo kiire. Willman uskoo, että kun Puolustusvoimat on Sarviniemessä toimijana, alueen kehittämisessä päästään liikkeelle.

Willmanin mukaan alue voidaan kaavoittaa muuhunkin kuin virkistyskäyttöön.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen